Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 44

DE ENE GEK IS DE ANDERE NIET

Debat Allochtonen en psychiatrie

De helft van de volwassen cliënten bij de geestelijke gezondheidsinstellingen in Utrecht is allochtoon. Deze patiënten kampen met specifieke problemen die samenhangen met hun maatschappelijke en sociale situatie. De hulpverlening is daar niet op ingesteld. Is de geestelijke gezondheidszorg rijp voor een cultuuromslag? TUMULT organiseert een debat op dinsdag 28 oktober, 20.00 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. De toegang is vrij.

Over deze problemen wordt o.l.v. Bernadette van Dijck, joumalist, gedebatteerd door Ruben Gowricharn, hoogleraar Interculturele Vraagstukken Universiteit van Tilburg, Ronald May, coördinator Intercultureel Management Altrecht, Frank Koerselman, hoogleraar psychiatrie Universiteit Utrecht , en Frank Kortmann, hoogleraar Transculturele Psychiatrie Katholieke Universiteit Nijmegen, en Jaap Bakker, directeur patiëntenzorg DeltaBouman Ziekenhuis Rotterdam.

De kennis van psychiatrische problematiek in andere culturen ontbreekt. Daarnaast is de behandeling te individueel gericht. De maatschappelijke omstandigheden waarin een patiënt verkeert worden tot nog toe nauwelijks in de behandeling van cliënten meegenomen. En dat zou wel moeten. Veel laag opgeleide mannen, waarvan een groot gedeelte allochtoon, leiden aan een ernstige depressie- of angststoornis of kampen met een alcohol- of drugsverslaving. Zij weten de weg naar hulpverleners vaak niet te vinden en dreigen buiten de boot te vallen, worden nog zieker, en raken derhalve arbeidsongeschikt. Allochtone vrouwen kampen met angst- en slaapstoornissen en raken daardoor nog meer afgesneden van het maatschappelijk leven. Het maatschappelijk gezondheidsprobleem is niet enkelvoudig meer op te lossen. Het heeft diverse sociale en interculturele kanten gekregen.

TUMULT & Altrecht

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht