D66

Hulp voor Marokkaanse meisjes met familieproblemen

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Ursie Lambrechts

27-10-2003 - Marokkaanse meisjes uit Nederland, die op vakantie in Marokko door hun familie worden tegengehouden om naar Nederland terug te keren, moeten kunnen rekenen op de steun van de Nederlandse ambassade. Ook moet er in Nederland een informatiepunt komen speciaal voor migrantenmeisjes. Kamerlid Ursie Lambrechts: De problemen van deze meisjes worden door de traditionele hulpverlening soms ernstig onderschat; een meisje dat leeft met de dreiging van eerwraak kun je niet adviseren om het maar met haar ouders uit te praten.

Het komt met enige regelmaat voor, dat Marokkaanse meisjes op vakantie naar Marokko door de familie worden gegijzeld. Vaak is de achterliggende reden dat de meisjes teveel zijn opgegaan in de Nederlandse of westerse cultuur, wat door de familie niet wordt gewaardeerd. Wat D66 betreft staat voorop, dat de meisjes zelf de keuze houden in welk land zij zich thuis voelen. Als zij ondanks verzet van de familie terug willen keren naar Nederland, dan moeten zij kunnen rekenen op ondersteuning van de Nederlandse ambassade. Op dit moment kunnen zij dat niet. D66 wil dat de ambassade in Rabat expliciete instructies krijgt om deze meisjes te begeleiden. En als er onvoldoende capaciteit is op de ambassade om dit soort problemen het hoofd te bieden, dat moet de ambassade dus worden vesterkt, aldus Lambrechts.

Bovendien moet er specifieke hulpverlening komen voor migrantenmeisjes in Nederland. De problemen waar zij mee kampen zijn soms zeer ernstig. Dat hoeft niet meteen om eerwraak te gaan, maar we zien allerlei incidenten van ernstige intimidatie en bedreiging. Omdat die vanuit de naaste familie komt, hebben Nederlandse hulpverleners vaak de neiging een polderoplossing te adviseren: ga nog maar eens goed praten met je ouders. Terwijl de situatie vaak zo ernstig is dat de oplossing eerder gezocht moet worden in het verstrekken van een nieuwe verblijfplaats en soms zelfs een nieuwe identiteit. Om goed inzicht te krijgen in deze zeer specifieke problemen, wil D66 dat er informatiepunt komt waar migrantenmeisjes met dergelijke problemen professioneel kunnen worden geholpen.