D66

Zelfstandigheid eisen van allochtone vrouwen

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Ursie Lambrechts

27-10-2003 - Wie in Nederland komt moet een inburgeringscursus volgen, maar dat is onvoldoende basis om zelfstandig aan de Nederlandse samenleving te kunnen deelnemen. D66 maakt zich zorgen om de groep allochtone vrouwen die grotendeels afgesloten van de Nederlandse samenleving leven en volstrekt afhankelijk zijn van hun partner. Juist deze moeders zijn vaak slecht geïntegreerd in de samenleving. Dat betekent dat ook hun kinderen met een achterstand beginnen. D66 stelt voor dat naast de inburgerseis ook van nieuwkomers wordt gevraagd om een lichte beroepskwalificatie.

Zon beroepskwalificatie betekent niets meer of minder dan dat je in principe in staat bent om in je eigen inkomen te voorzien, zegt Lambrechts. Of dat nu is als schoonmaakster, kapster, bibliothecaris of arts. Voor Nederlanders geldt al zon zogenaamde startkwalificatie; iedereen die in Nederland op school heeft gezet en moet in principe in staat zijn een beroep uit te oefenen.

Volgens de Democraten doet het probleem zich structureel voor bij gezinsvorming van traditionele gezinnen. Wellicht dat een vrouw in bepaalde delen van de Marokkaanse samenleving geen beroepskwalificaties nodig heeft, omdat een zekere zelfstandigheid niet van haar wordt verwacht. Maar als iemand onderdeel wordt van de Nederlandse samenleving, dan hoort daar een zekere onafhankelijkheid bij. Het gaat hier om niets minder dan de emancipatie van de allochtone vrouw.

Lambrechts wil dat regering in de herziening van inburgeringseisen de beroepskwalificatie betrekt. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat wie naar Nederland wil komen, bij het inburgeringstraject in eigen land moet toezeggen een beroepskwalificatie te behalen als ze daar nog niet over beschikken. Dat kan dan in het land van herkomst, of in Nederland.

Lambrechts erkent dat de beroepskwalificatie slechts het begin is van de oplossing. Er moet nog veel meer gebeuren; het gaat ook niet alleen om een economische zelfstandigheid, er liggen ook belangrijke culturele verschillen aan de problemen ten grondslag. Maar D66 vindt dat een minimale mate van zelfstandigheid bij het Nederlanderschap hoort. De keuze hoe iemand zijn of haar leven inricht blijft aan henzelf. Maar laten we aan nieuwkomers wel een ondubbelzinnig signaal geven dat we iedereen als zelfstandig individu zien. En dat geldt voor mannen én vrouwen, aldus Lambrechts.