Info over de vastenmaand Ramadan

Waarom vasten moslims

KRABBENDIJKE, 20031022 -- Abdullah Haselhoef geeft informatie over de gevoelens van moslims over de vastenmaand Ramadan en gaat verder in op vragen waarom moslims vasten en verdere gezondheidsvragen in relatie tot het vasten.



Wanneer begint de vastenmaand Ramadan?

De maand Ramadan begint na het zien van de nieuwe maan op maandag 27 oktober 2003 en duurt tot en met maandag 24 november 2003. De precieze data kunnen één of twee dagen verschillen en zijn mede afhankelijk van de etnische of culturele achtergrond van een moslim.


Waarom begint de Ramadan elk jaar op een andere datum?

Het islamitisch jaar bestaat uit 12 maan maanden. Elke maaN maanD duurt 29 of 30 dagen. Daardoor heeft een maan jaar 355 of 354 dagen. Hierdoor verschuift de Ramadan elke jaar 10 of 11 dagen naar voren. Volgend jaar zal de vastenmaand beginnen op donderdag14 oktober 2004 tot en met zaterdag 12 november 2004.


De exacte data zijn ook afhankelijk van de methode die men hanteert voor het zien van de nieuwe maan. Sommige moslims beginnen met het vasten als de nieuwe maan in Nederland gezien wordt, andere beginnen met het vasten als men in een aantal Islamitische landen de nieuwe maan gezien heeft en weer anderen volgen het KNMI.


Waarom vasten moslims?

- Moslims vasten omdat God in de Koran zegt:


De maand Ramadan is die, waarin de Koran als een richtsnoer voor de mensen werd nedergezonden als duidelijke bewijzen van leiding en onderscheid. Wie onder u daarom deze maand beleeft, laat hem daarin vasten. Maar wie onder u ziek of op reis is, een vast aantal andere dagen. God wenst gemak voor u en geen ongemak, opdat gij het aantal zult voltooien opdat gij Gods grootheid zult prijzen, omdat Hij u terecht heeft geleid en opdat gij dankbaar zult zijn. (Koran 2.185)


Voorwaar, de Moslims en de Moslima's, de gelovige mannen en vrouwen, de gehoorzame mannen en vrouwen, de waarachtige mannen en vrouwen, de standvastige mannen en vrouwen, de mannen en de vrouwen die nederig zijn, de mannen en de vrouwen die aalmoezen geven, de mannen en de vrouwen die vasten, de mannen en de vrouwen die hun kuisheid bewaren, de mannen en de vrouwen die God vaak gedenken - voor zulke heeft God vergiffenis en een grote beloning bereid. (Koran 33.35)


Solidariteit

- Uit solidariteit met de armen in de wereld. In onze samenleving waar het soms een kwelling is om te bedenken wat je vanavond wilt eten, sta je er niet altijd bij stil dat er miljoenen mensen in de wereld zijn die gekweld worden door honger die niet weten of er überhaupt vanavond eten er zal zijn. Tientallen miljoenen mensen die dorstig zijn en slecht drinkwater hebben. Door te vasten sta je stil bij het leed van de armen en besef je tegelijkertijd hoe dankbaar je eigenlijk zou kunnen en moeten zijn dat jij wel de zekerheid hebt dat je 's avonds kunt eten en drinken.


Zelfbewustzijn

- Zelfbeheersing, discipline en geduld. Omdat jij aan jezelf hebt opgelegd dat jij niet wilt eten, drinken, roken en de liefde overdag niet wil bedrijven heb jij zelf grenzen gesteld aan je eigen behoeftes en begeertes. Hoe moeilijk het soms ook is om weerstand te bieden tegen je eigen verlangens. Maar doordat je zelfbeheersing toont in deze zaken ontstaat het gevoel van zelfoverwinning. Door deze zelfoverwinning ontstaat zelfvertrouwen en door zelfvertrouwen ontstaat zelfbewustzijn. En door deze zelfbewustzijn is de Alomtegenwoordigheid en de Aanwezigheid van het Hogere, de Eeuwige voor de vastende intens voelbaar en Liefdevol intiem aanwezig.


Feestmaand

Veel moslims ervaren de maand Ramadan zoals andersgelovigen de maand december ervaren. Een maand waarin oude vriendschapsbanden worden aangehaald en schulden en vetes vergeven worden. Een maand die vol staat met gezelligheid en vroomheid. Een maand waarna wordt uitgekeken en met spijt afscheid wordt genomen als deze maand ter einde is.


Regelmatig vasten is gezond.

Is eeuwen lang door alle culturen en tijden heen bekend. En is onlangs nogmaals door Amerikaanse onderzoekers op basis van onderzoek bij muizen vastgesteld. Het zou hetzelfde effect hebben als een calorie-arm dieet (langer leven, grotere gevoeligheid voor insuline en dus minder hart- en vaatziekten en diabetes), ook al leidt dat vasten niet tot een vermindering van de globale energie-opname. In het onderzoek kregen muizen slechts om de andere dag te eten. Na een vastendag mochten ze eten zoveel ze wilden. De gezondheidseffecten waren vergelijkbaar met een dieet met een verminderde calorie-inname van 40%, ook al aten de muizen even veel als een normale muis en verloren ze nauwelijks gewicht.


Ziek zijn en vasten?

Als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert door het vasten of door het niet innemen van de medicatie is het - eigenlijk - voor een moslim verboden om te vasten. De patiënt bepaalt zelf, eventueel in overleg met de arts of de imaam, of hij/zij wil vasten. Zo zou bijvoorbeeld iemand met depressieve klachten of iemand met een gebroken been toch wel in staat zijn om te vasten en iemand die misselijk en braakt niet.


Wie vasten er niet?

· vrouwen die borstvoeding geven (tenzij zij dit zelf willen)
· vrouwen die zwanger zijn (tenzij zij dit zelf willen)
· vrouwen die hun maandelijkse menstruatie periode hebben
· kinderen tot aan het begin van hun puberteit (gebeurt vaak vrijwillig)
· mannen en vrouwen die op reis zijn

· mannen en vrouwen die ziek zijn (in overleg met de arts)
· mannen en vrouwen die geestelijk niet verantwoordelijk zijn voor hun daden, bijvoorbeeld: zwakzinnigen en sommige psychiatrische patiënten.


Alle dagen dat men niet kan vasten haalt men op een ander tijdstip in. Voor chronisch zieken geldt dat zij als compensatie, voor elke dag dat zij niet kunnen vasten, een arme voeden.


Kan orale medicatie tijdens het vasten?
Nee, want voedsel en drank die in de maag terechtkomen tijdens het vasten, verbreekt het vasten. Als een moslim aangeeft dat hij wil vasten kan in overleg met de arts besproken worden of de orale medicatie gegeven kan worden tussen zonsondergang en de dageraad.


Kan intraveneuze medicatie tijdens het vasten?
Ja, volgens een meerderheid van de islamitische theologen wordt het vasten slechts verbroken door voedsel en drank die in de maag terechtkomen. Dit betekent dus dat medicatie wat intraveneus of door middel van een injectie (bijvoorbeeld verdovingsprikje bij de tandarts) wordt toegediend het vasten niet ongeldig maakt.


Wat zijn de vastentijden?

Moslims vasten vanaf de dageraad (ongeveer 2 uur voor zonsopkomst) tot aan zonsondergang. Dit betekent dat nu de dagen korter worden elke dag de tijden van het vasten een paar minuten minder worden. In de onderstaande tabel is een overzicht per week van de begintijden en eindtijden van het vasten. De tijden zijn gebaseerd midden Nederland en kunnen afhankelijk van de geografische positie per stad enkele minuten verschillen.


Datum        Ramadan 1424      Begintijd vasten                    Eindtijd vasten
27 oktober    /1                       /05:39                        /17:26
3 november    /8                       /05:50                        /17:13
10 november   /15                      /06:01                        /17:00
17 november   /22                      /06:12                        /16:50
24 november   /29                      /06:22                        /16:41




Abdullah Haselhoef