Gemeente Amersfoort

Stedebouwkundige Rein Geurtsen neemt afscheid van CSG Noord Amersfoort

datum: 27 oktober 2003

Stedenbouwkundige Rein Geurtsen, van bureau Rein Geurtsen & Partners B.V. uit Delft, neemt deze maand afscheid van het noordelijk deel van het Centraal Stadsgebied. Nu de plannen voor het Centraal Stadsgebied (CSG) Noord zijn uitgewerkt en vastgesteld door de gemeenteraad èn de uitvoering in gang is gezet, is het voor hem een natuurlijk moment om zijn aandacht meer te gaan richten op projecten elders in het land.

De stedenbouwkundige heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het Coördinatieplan CSG Noord, het bestemmingsplan CSG Noord en de uitwerking van verschillende deelplannen in het noordelijk deel van het Stadscentrum.

Nieuw plan
De planvorming voor CSG Noord liep in oktober 1998 vast in discussies tussen werkgroepen uit de bevolking en de ontwikkelaars. Geurtsen werd toen ingeschakeld om het proces weer op gang te brengen. Hij gaf daarna het stedenbouwkundig plan inhoudelijk vorm, in samenspraak met werkgroepen uit de bevolking. Binnen acht maanden werd, op 29 juni 1999, het Coördinatieplan CSG Noord vastgesteld door de gemeenteraad. Tegelijkertijd stelde de gemeenteraad de programma's van eisen voor Puntenburg Noord en de Noordzijde van het Station vast.

Bestemmingsplan CSG Noord
Geurtsen was verder nauw betrokken bij de vertaling van zijn plannen in het Bestemmingsplan CSG Noord. Het Coördinatieplan CSG Noord werd uiteindelijk integraal opgenomen in de voorschriften. Later leverde Geurtsen een belangrijke bijdrage aan de programma's van eisen voor de andere deellokaties en het openbare gebied. Verder maakte hij de bijbehorende beeldkwaliteitplannen. Daarnaast was Geurtsen in de afgelopen jaren ook supervisor voor het Centraal Stadsgebied (CSG) Noord.

Begin februari volgend jaar zal het blad Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aandacht besteden aan het thema 'Stedelijke herstructurering' met Amersfoort als één van de voorbeelden. In deze uitgave zal onder meer Rein Geurtsen uitvoerig ingaan op de stedenbouwkundige plannen voor CSG Noord.