Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Borea Postbus 90801 2509 LV Den Haag Postbus 3140 Anna van Hannoverstraat 4 3502 GC Utrecht Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk SV/R&S/03/79459

Onderwerp Datum Subsidiemogelijkheden voor rugtrainingen 27 oktober 2003 en traumabegeleiding

Met ingang van 19 februari 2003 is de Tijdelijke regeling medisch geïndiceerde reïntegratietrainingen Wet REA ingetrokken.
In het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 september jl. over dit onderwerp, heb ik uiteengezet waarom het besluit tot intrekking is genomen en welke subsidiemogelijkheden er thans zijn. Aangezien ik tijdens dit overleg signalen heb gekregen dat de verminderde inzet van trainingen mogelijk het gevolg zou zijn van onbekendheid met bestaande ./. subsidiemogelijkheden, heb ik MKB, VNO-NCW en BOA in bijgevoegde brieven nader geïnformeerd over de reden van intrekking en de bestaande subsidiemogelijkheden.

In de brief aan deze organisaties heb ik benadrukt dat de rugtrainingen en traumabegeleiding nog steeds kunnen worden ingezet. Het besluit tot intrekking van de subsidieregeling is genomen op grond van de overweging dat deze trainingen in het arbobeleid en de normale verzuimbegeleiding van werkgevers passen. In de Wet verbetering poortwachter en de Wet SUWI is de verantwoordelijkheid voor reïntegratie gedurende het ziektejaar belegd bij de werkgever en de werknemer. Zij moeten alles in het werk stellen om de reïntegratie goed te laten verlopen. Dit betekent dat de werkgever ook verantwoordelijk is voor de inzet van eventueel noodzakelijke trainingen. Het UWV toetst hoe de werkgever deze verantwoordelijkheid heeft ingevuld. Met een adequaat verzuimbeleid kan de werkgever aanzienlijk besparen op de kosten als gevolg van de verplichte loondoorbetaling tijdens ziekte.

Voorts heb ik hen erop gewezen dat een werkgever als hij een arbeidsgehandicapte werknemer in dienst houdt nog steeds een premiekorting van 2042 krijgt. Indien de werkgever een arbeidsgehandicapte in dienst neemt, maakt de werkgever drie jaar lang aanspraak op de premiekorting van 2042. Dit geld kan de werkgever vrij inzetten voor bekostiging van noodzakelijke interventies zoals rugtrainingen.




---

Gezien het feit dat deze premiekorting is gehandhaafd ben ik, in aansluiting op de reactie van de Minister (SV/R&S/03/48618) op uw brief van 23 juni 2003, van mening dat een overgangsregeling niet noodzakelijk is.




---

Wellicht ten overvloede merk ik op dat reïntegratiebedrijven die deze trainingen aanbieden hiermee succesvoller zullen zijn naarmate zij werkgevers er beter van weten te overtuigen dat de inzet van rugtrainingen en traumabegeleiding effectief is en hen een kostenbesparing oplevert.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)