Gemeente Nuth


27-10-2003

Een uitstrijkje? Elke vijf jaar, ter voorkoming van baarmoederhalskanker

In Nederland wordt sinds 1996 het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker uitgevoerd. Dit houdt in dat alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar automatisch om de vijf jaar thuis een uitnodiging ontvangen voor het gratis laten maken van een uitstrijkje bij de huisarts.

Waarom een uitstrijkje?
Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 750 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Via het uitstrijkje kunnen afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord waardoor baarmoederhalskanker kan worden voorkomen. Bij vroege opsporing en behandeling is de genezingskans vrijwel 100%! Elke vijf jaar een uitstrijkje laten maken is voldoende. Cellen van dit soort kanker groeien over het algemeen langzaam en er gaan bovendien een aantal voorstadia aan vooraf. Indien u tussentijds klachten heeft is het uiteraard verstandig om eerder naar de huisarts te gaan.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een samenwerkingsproject van het Integraal Kankercentrum Limburg (IKL) en de GGD Oostelijk Zuid-Limburg. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het informatiepunt bevolkingsonderzoeken van het IKL. Het informatiepunt is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 043 325 40 59.