Gemeente Wormerland


Reactie van GroenLinks op de begroting 2004:

De begrotingsraad staat weer voor de deur.
Op 28 oktober a.s. zal de raad de begroting voor het jaar 2004 behandelen.
Meestal een moment om allerlei goede voornemens te vertalen in geld. Dit jaar bevat de begroting voor de raadsleden geen al te groot nieuws.
Een aantal grote projecten is in de loop van dit jaar namelijk al aan de orde geweest in de gemeenteraad. Te noemen zijn onder meer de grote investeringen in de komende jaren in het openbaar onderwijs in de gemeente, de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en professionalisering van de brandweer. De raad heeft daar unaniem mee ingestemd.
De daarmee gepaarde gaande uitgaven belopen vele honderdduizenden euros.
Deze uitgaven drukken zwaar op de begroting 2004 van de gemeente, maar zijn zeer noodzakelijk. Het openbaar onderwijs is slecht gehuisvest en daar moet verandering in komen. Veiligheid vereist een steeds grotere inspanning van de gemeente.
De brandweer speelt daarin een belangrijke rol in.

De fractie van GroenLinks heeft ervoor gekozen het voorzieningenniveau in Wormerland niet aan te tasten: geen bezuinigingen op zwembad, bibliotheek, het welzijnswerk en het minimabeleid.

De financiële mogelijkheden voor de gemeente worden echter steeds kleiner.
Het rijk bezuinigt, legt steeds meer taken en financiële risicos bij de gemeente en beperkt de gemeente ook nog eens in zijn mogelijkheden om eigen inkomsten aan te boren.

De prijs van de keuze voor behoud van voorzieningen en versterking van het onderwijs en de veiligheid in ons dorp is fors. De begroting van de gemeente is dan ook verre van sluitend. De gemeenteraad heeft uitgesproken dat dat wel het geval moet zijn in 2006.
Om wat getallen te noemen: de begroting kent op dit moment een jaarlijks tekort van zon 1.000.000 euro. Een gigantisch bedrag dat de komende jaren moet worden opgehoest om weer een sluitend huishoudboekje te krijgen.
De forse OZB-verhoging voor 2004 is al in dit bedrag verwerkt. Nog meer verhogen van deze belasting vinden wij niet aanvaardbaar. De gemeente behoort met zijn tarief al tot de hoogste tarieven in de regio.

Gelukkig heeft de gemeente de afgelopen jaren wat reserves kunnen opbouwen.
GroenLinks vindt dat deze reserves in de komende tijd moeten worden gebruikt om de grote investeringen in onderwijs en veiligheid/brandweer te betalen.
Maar dan nog is er een zeer grote inspanning vereist om de begroting sluitend te maken. GroenLinks gaat dit niet uit de weg. Wij vertrouwen erop dat we met de huidige raad daar uit kunnen komen. Er is echter veel creativiteit van alle betrokkenen nodig.

Wij zouden het fantastisch vinden als u mee ons meedenkt! U kunt te alle tijde contact opnemen met onze raadsleden of met de wethouder van GroenLinks.

De raadsfractie van GroenLinks

Frans Koelemeijer (fractievoorzitter) 6424841 Jan van den Broek 6423602 Mieke Beeks 6425605 Nico Koelemeijer 6423431 Wethouder Peter Roos - 6429000 www.groenlinks-wormerland.nl