FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


FlorEcom noodzakelijk voor krachtige sierteeltketen (23-10-03)

Aalsmeer - "Het sierteeltcluster, bestaande uit productie- en handelsbedrijven en de veilingen, dankt haar ketenkracht en unieke positie in de wereld aan vergaande samenwerking. Zonder een e-commercesystematiek als FlorEcom kan de sierteeltsector dan ook niet haar marktmogelijkheden benutten, zoals het realiseren van de voorspelde afzetgroei van 45 procent in 2012", zo stelde vandaag algemeen directeur Jacques Teelen van FloraHolland en voorzitter van de Stichting FlorEcom.

De Stichting FlorEcom tekende op 23 oktober in het bijzijn van de directies van de twee grote Nederlandse bloemenveilingen, FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer, en vertegenwoordigers van de Nederlandse groothandel een belangrijk contract met provider GXS voor Florinet. Dit is een hoogwaardige netwerkdienst voor de sierteeltsector. Er zijn inmiddels ruim 2.100 Florinet-gebruikers in de sierteeltsector.

"De standaard voor transacties die binnen FlorEcom is ontwikkeld, moet breder worden toegepast in de sierteeltsector. Het is onze overtuiging dat FlorEcom noodzakelijk is voor het verder vergroten van de efficiëntie en effectiviteit in de wereldwijde sierteeltketen. Deze ketenoptimalisatie geldt zowel voor het orderproces als voor het logistieke proces. Hierin is de sierteelt uniek. Daarom investeert de sierteelt gezamenlijk in FlorEcom", aldus Teelen, bij de ondertekening van het contract van Florinet met provider GXS. Ongeveer 90 procent van alle transactie-uitwisselingen via de veilingklok en zo'n twintig procent via het Bemiddelingsbureau worden met elektronisch berichtenverkeer tussen kweker, veiling en handelaar ondersteund.

Via Florinet verloopt het elektronisch berichtenverkeer tussen kweker, veiling, groothandelaar en vervoerder. Het is een hoogwaardige netwerkdienst die ten opzichte van het openbare internet meerwaarde heeft voor de gebruiker, zoals een gegarandeerd snelle doorlooptijd van orders en een helpdeskfunctie voor de gebruikers. Het totale aanbod van duizend plantenkwekers is beschikbaar via de Landelijke Aanbodsbank (LAB). FlorEcom maakt het mogelijk op basis van de LAB elektronisch orders af te sluiten en logistiek te verwerken. Zodoende hoeft er maar een keer te worden geregistreerd en ontstaat tijdswinst door deze koppeling met de eigen interne geautomatiseerde systemen van kwekers, veilingen en handelaren. Kortom, door FlorEcom ontstaan geoptimaliseerde bedrijfsprocessen.

Transporteurs
Behalve het elektronische berichtenverkeer voor orders wordt inmiddels ook het vervoer van bloemen en planten tussen kwekers, veilingen en groothandelaren gestandaardiseerd. Dit is een initiatief van de Stichting FlorEcom, in samenwerking met de Verenigde Sierteeltvervoerders (VSV) van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Met deze standaardisatie wordt de efficiency verhoogd en de service verbeterd in het transport in de sector.

Over FlorEcom
FlorEcom versterkt de concurrentiepositie van de Nederlandse sierteeltsector door het optimaliseren van de commerciële en logistieke processen in de keten van kweker, veiling en groothandelaar met behulp van de inzet van e-commerce toepassingen. In FlorEcom werken samen: FloraHolland, Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) , de Vereniging voor de Groothandel in Bloemkwekerijproducten (VGB) en het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Bloemen en Planten (HBAG).