Gemeente Amersfoort

Officiële opening de Wiekslag na snelle verbouwing

datum: 24 oktober 2003

Op 19 januari dit jaar heeft de gemeente Amersfoort de sleutel van het schoolgebouw aan de Wiekslag in ontvangst genomen. Na een ingrijpende verbouwing is het geschikt gemaakt voor twee scholen voor praktijkonderwijs: de Borgwal en het Keistad College die al sinds de zomervakantie gebruik maken van de Wiekslag.

De school voor speciaal voortgezet onderwijs de Borgwal en de afdeling praktijkonderwijs van het Keistad College verhuisden al aan het begin van het schooljaar 2003-2004 naar de Wiekslag. Met de opening is gewacht, totdat alles in het gebouw op orde was. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het omringende groen en de tuin rondom de school.

Sinds 1997 is de gemeente, en niet het Rijk, verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting. Er is toen in Amersfoort gekozen voor de pragmatische weg: de ergste noden eerst. Prioriteit ging aanvankelijk uit naar het voortgezet onderwijs (V.O. Dolente), daarna was het speciaal onderwijs (S.O. Dolente) aan de beurt. De Wiekslag is hier een tastbaar voorbeeld van.

De gemeente Amersfoort heeft het schoolgebouw gekocht van de unit Bedrijfsopleidingen van ROC De Amerlanden. Het is aan de binnenkant ingrijpend verbouwd. Bijzonder in de opzet is dat beide scholen hun eigen identiteit behouden. De twee scholen hebben ieder een eigen ingang, een eigen speelplaats en een eigen keuken. Maar zij delen wel de praktijkruimten voor houtbewerking, schilderen en fiets- en autotechniek. Binnenkort start het praktijkonderwijs ook met groenonderwijs. Op de begane grond heeft het Keistad College zijn intrek genomen. De Borgwal zit op de eerste etage. Dit gedeelte van het gebouw is gereserveerd voor theorielessen. De praktijkruimtes zijn in de zijvleugel van het gebouw geplaatst. Met de voorbereiding van de verbouwing is een jaar geleden begonnen. Vanwege het nijpende ruimtegebrek is gekozen voor een snelle realisatie, De Wiekslag is dan ook op de groei gekozen.

De samenwerking tussen de Meerwegen Scholengroep, het Keistad College en de gemeente is in goede sfeer verlopen. Wethouder Gerda Eerdmans verricht de officiële opening op vrijdag 24 oktober om 15.30 uur. Belangstellenden zijn welkom aan de Wiekslag 50, op de hoek Wiekslag/Lageweg.