Gemeente Asten


16/10/2003
Asten 2020, de concept toekomstvisie gepresenteerd Informatieavond 27 oktober: De Beiaard aanvang 19.30 uur

Informatieavond 27 oktober a.s.
Toekomstvisie: ASTEN in 2020

Toekomstvisie Asten 2020

Dit voorjaar is de gemeente Asten gestart met het opstellen voor een toekomstvisie voor de gemeente Asten. Via de media heeft u daar één en ander over kunnen lezen. Daarnaast zijn er diverse informatiebijeenkomsten gehouden waar u als inwoner kon meepraten over de toekomstvisie van Asten. Op basis van de resultaten van die bijeenkomsten is een nieuwe visie opgesteld. Deze visie en de beschrijving treft u op deze pagina aan. Op maandag 27 oktober a.s. zal om 19.30 uur in De Beiaard (Pastoor de Kleijnhof 21) in Asten een informatiebijeenkomst plaatsvinden. Om 18.30 uur is de zaal open alwaar u uw dringende vragen kwijt kunt aan de diverse medewerkers. Let wel, er vindt maar één bijeenkomst plaats over deze visie. Er komen geen aparte avonden in Heusden en Ommel! De visie zal onderwerp van gesprek zijn tijdens de raadsvergadering van 25 november a.s.. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.asten.nl.

Asten nu
Als buitenstaander is het lastig om grip te krijgen op het wezen van Asten. De gemeente lijkt zich in eerste instantie niet of nauwelijks te onderscheiden, afgezien natuurlijk van enige meteen in het oog springende zaken als het Beiaard en Natuurmuseum en de Groote Peel. De grootte en ligging van Asten lijken de gemeente te veroordelen tot een plek aan de rand van het tafellaken. Te klein en landelijk gelegen om gebruik te mogen maken van ontwikkelingspotenties. Te groot en stedelijk om niet geconfronteerd te worden met een substantiële ontwikkelingsvraag. Misschien ook te klein - en te mooi - om groei aan te willen, of durven.

De parels
Wie beter kijkt, ontdekt evenwel al snel de parels. Een unieke ligging langs assen van infrastructuur - de A67, de N266 en het kanaal - in een bijzonder landschap met naast De Groote Peel nog tal van andere, vaak goed verstopte kroonjuweeltjes zoals De Berken en de kasteelruïne. De inwoners van Asten kennen en waarderen die plekken bijzonder. Naast dit economisch en ruimtelijk kapitaal valt ook het sociaal kapitaal op: een bevolking die zowel van aanpakken als van genieten weet. En dat alles met een overzichtelijke, menselijke schaal en maat binnen een vertrouwde en veilige omgeving. Niet voor niks staan gebeurtenissen als de kermis en koninginnedag en het rijke verenigingsleven bovenaan lijstjes van zaken die behouden moeten blijven.

Het koesteren en benutten van deze parels is dan ook de belangrijkste uitdaging voor de ontwikkeling van Asten. Daarbinnen liggen de mogelijkheden om actuele en toekomstige problemen en opgaven op te pakken.

Opgaven voor de toekomst: versterken economische structuur Eén van de centrale opgaven is het versterken van de economische structuur. Het heersende arbeidsethos is er een van aanpakken en ondernemen. Vandaar dat er sprake is van een gediversifieerd aanbod van bedrijvigheid. Toch is de afhankelijkheid van enkele grote werkgevers (met name agribusiness en tuinbouw), vooral voor lager geschoolde arbeid, een punt van aandacht. Verder vraagt ook het belang van lokale werkgelegenheid de aandacht. Deze speelt namelijk een vitale rol in de leefbaarheid van de gemeente, in het bijzonder in de kleine kernen. Waar in het verleden de agrarische sector voor veel arbeid nabij huis kon zorgen, is het de verwachting dat in de toekomst nieuwe economische dragers nodig zijn. Daarnaast kan werk in de nabijheid van de woning een bijdrage leveren aan het beperken van de (auto)mobiliteit.

Versterking voorzieningenniveau
Ook het voorzieningenniveau vraagt om versterking. Vooral voor het behoud van de leefbaarheid in de kernen is dit van cruciaal belang. Trends als schaalvergroting en vergrijzing zetten enerzijds het draagvlak voor voorzieningen onder druk en zorgen anderzijds tegelijkertijd voor een aanvullende vraag naar nieuwe voorzieningen, onder andere op het gebied van zorg en vrijetijdsbesteding. Als de trend niet wordt gekeerd, kan een negatieve vicieuze beweging ontstaan met een steeds verder afkalvende bevolking en een verslechterend voorzieningenniveau.

Leefbaarheid heeft niet alleen te maken met de aanwezigheid van voorzieningen. Ook meer subjectieve elementen als veiligheid, vertrouwdheid en identiteit spelen een rol. Zo is het rijke verenigingsleven een elementaire schakel in de leefbaarheid van de kernen van de gemeente Asten.

Een ontwikkelingsmodel dat enkel en alleen inspeelt op behoud van karakter en identiteit is tijdens de bewonersbijeenkomsten door een groot deel van de bevolking als niet realistisch van de hand gewezen. Het gemeentebestuur deelt die mening. De algemene verwachting is dat een lokaal, naar binnen gericht perspectief onvoldoende kan inspelen op de maatschappelijke opgaven van de toekomst, zoals behoud en versterking van voorzieningen, en de (bestuurlijke) dynamiek binnen de regio.

Samenwerking in regio
Alhoewel dat op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, biedt het inspelen op een bredere, regionale context juist mogelijkheden om de lokale kwaliteiten te behouden en verder uit te bouwen. Zo wordt de bredere context gebruikt om de eigen wensen van Asten te realiseren. Daarmee is een verdere kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkeling mogelijk van wonen, werken en voorzieningen in Asten.

Samenwerking met buurgemeenten binnen de regio wordt in brede kring als goede mogelijkheid voor versterking van de (bestuurlijke) positie van Asten gezien. In eerste instantie wordt daarbij gedacht aan Deurne en Someren. Een logische keuze, zo lijkt het, want welbeschouwd gaat het daarbij om het vastleggen van een al lang in gang gezette maatschappelijke beweging. Niet alleen in de sociale sfeer van vrienden en kennissen, maar ook op het gebied van onderwijs en het bedrijfsleven bestaan immers al volop hechte relaties tussen de drie gemeenten.

De nauwere samenwerking met Someren krijgt ook in ruimtelijke zin gestalte. Ook hier gaat het om het bestendigen van een reeds ingezette, natuurlijke beweging. Wie goed op de kaart kijkt, ziet dat Asten en Someren, in de loop der tijd al naar elkaar zijn toegegroeid. Maar waar nu een wat verloren, rommelig gebied ligt, wordt voor de toekomst ingezet op een kwalitatieve doorontwikkeling van beide gemeenten. De kanaalzone kan zich ontwikkelen tot een economisch concentratiegebied.

Diesdonk voor recreatie, industrie ten zuiden A 67 Asten zet namelijk in op natuurontwikkeling in combinatie met recreatie en waterberging voor de Diesdonk. Hierdoor worden de kwaliteiten van het gebied behouden en zelfs versterkt. Als alternatief voor economische ontwikkeling kiest Asten voor ontwikkeling langs het kanaal ten zuiden van de A67. Hier ligt een zoekgebied voor bedrijvigheid, dat naast versterking van de lokale economische structuur ook kan bijdragen aan opvang van een deel van de regionale vraag.

Daarmee wordt de ene parel, de gunstige economische ligging, benut ten dienste van het creëren van een gezonde en solide economische structuur. Het groeimodel maakt het mogelijk om kernkwaliteiten te behouden. Bij een uitgebalanceerde groei komen
sociaal-maatschappelijke voorzieningen en leefbaarheid niet verder onder druk te staan. In de ontwikkeling van Asten staan kwaliteit en identiteit voorop. Zo worden met de groei niet alleen de aantrekkelijke voorzieningen behouden en zelfs versterkt, maar blijft ook het karakter van de gemeente behouden. Karakter en identiteit zijn immers niet zozeer een kwestie van getallen (inwoners, hoogtes en dergelijke), maar veeleer een kwestie van kwaliteit.

Concentratie groei
Ook behoud en versterking van de derde parel, het waardevolle en aantrekkelijke landschap, is een strategische keuze in deze visie. Juist door te kiezen voor concentratie van economische groei kan sluimerende, ongebreidelde groei in het hele gebied worden voorkomen. Zo ontstaat ook een natuurlijke geleding in het gebied, waarbij het noordelijk deel een relatief hoogdynamisch karakter heeft en het zuidelijk deel veel meer laagdynamisch van aard is. De gemaakte keuzen dragen ook op regionaal niveau bij aan een versterking van de natuurlijke en landschappelijke structuur.

Samengevat luiden de uitgangspunten voor de toekomstvisie van Asten als volgt:

§ Asten kiest voor een bewuste schaal- en kwaliteitssprong die het behoud en de versterking van wonen, werken en sociaal-maatschappelijke voorzieningen mogelijk maakt en daarnaast de gemeente een betere (bestuurlijke) positie binnen de regio geeft
§ Asten kiest daartoe voor het geconcentreerd benutten van de economische potenties die voortvloeien uit de ligging aan het netwerk van infrastructuur
§ Buiten het economisch ontwikkelingsgebied kiest Asten voor behoud en versterking van de bestaande landschappelijke kwaliteiten § Asten richt zich in eerste instantie op de opvang van de lokale behoefte, maar waar opportuun zal zij zich ook inzetten om in de regionale behoefte te voorzien
§ Participatie en interactie van de bevolking vormen steeds uitgangspunt van beleid

De ruimtelijke consequenties van deze keuzen zijn afgebeeld op de bijgevoegde strategiekaart. Deze kaart geeft een overzicht van de ontwikkelingsmogelijkheden op de lange termijn (20 jaar en verder). Hij vormt het speelveld voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente. Binnen de aangegeven zoekgebieden kunnen wonen en werken tot ontwikkeling komen. Op de definitieve visiekaart geeft de gemeente binnen deze zoekgebieden aan welke projecten zij op korte en middellange termijn tot ontwikkeling zou willen brengen. Tijdens de bewonersbijeenkomst wordt hier op ingegaan.