Partij van de Arbeid
PERSBERICHT
Den Haag, 27 oktober 2003
Kabinetsvoorstellen voor nieuwe Inburgeringswet gedoemd te mislukken PvdA pleit voor participatieplicht in de vorm van een verplichte stage voor alle inburgeraars
Volgens de PvdA is het nieuwe inburgeringsbeleid van minister Verdonk gedoemd te mislukken. Kern van dat beleid is dat de overheid alleen nog een verplicht inburgeringsexamen afneemt en zich verder niet bemoeit het inburgeringstraject. Woordvoerder Dijsselbloem: 'Inburgeren gaat inhouden: hoe haal ik zo snel en goedkoop mogelijk dat examen? Terwijl taal slechts een middel is om volwaardig te kunnen participeren in de buurt, op school en de arbeidsmarkt. Voor het rijbewijs stellen we toch ook niet: als je je theorie-examen maar haalt, dan mag je de weg op.'
De PvdA wil een verplichte stage onderdeel maken van elke inburgering, zowel voor nieuwkomers als oudkomers. Dus voor iedereen wordt de taalcursus gekoppeld aan het direct toepassen ervan (In ambtelijk jargon: een duaal traject). Een stage in het buurthuis, op de school en liefst op een werkplek. Het toepassen van taal en het opdoen van contacten in de samenleving buiten de eigen etnische gemeenschap; het zijn onmisbare elementen van inburgering.
Dijsselbloem: 'Het terugbrengen van inburgering tot het halen van een taalpapiertje is een geweldige stap achteruit. Als mensen niet meer op een cursus hoeven te verschijnen maar alleen op het examen, staan we allochtonen weer toe in hun isolement van het flatje op Kanaleneiland of het theehuis van de Vaillantlaan te blijven zitten; terwijl dat isolement juist moet worden doorbroken. Dát is integratie!'
De PvdA zal de Tweede Kamer een uitspraak voorleggen over de onmisbaarheid van een verplichte maatschappelijke stage als onderdeel van de inburgering, zodat de minister dit element centraal kan stellen bij de verdere voorbereiding van de nieuwe wet Inburgering.
Met betrekking tot de integratie van vluchtelingen maakt de PvdA ook andere keuzes. Vluchtelingen moeten veel sneller een eigen verantwoordelijkheid voor hun inburgering krijgen. Nu wordt hen alle verantwoordelijkheid ontnomen. Na een jarenlange procedure en opvang is elk eigen initiatief uit deze mensen gehaald. Snellere en betere integratie is mogelijk. De PvdA stelt voor asielzoekers meer te laten werken en hen daarmee in staat te stellen zelf deel van de kosten van de opvang te betalen.
Daarnaast moeten de 6000 asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben, maar in een AZC zitten te wachten op een woning, zo snel mogelijk beginnen met hun inburgering. Daar gebeurt nu niets aan. 'Bij deze 6000 komen nog de 2200 uit de Pardonregeling. De minister moet gemeenten opdragen direct een begin te maken met de inburgering van die groep', aldus Dijsselbloem.
Als het gaat om toenemende overlast van jongens van Marokkaanse of Antilliaanse afkomst in de steden, komt minister Verdonk niet verder dan inburgeren en schade verhalen op ouders. Inburgeren is voor deze groep helemaal niet aan de orde. Het zijn Nederlandse jongeren. Schade verhalen lijkt logisch vanwege aansprakelijkheid voor kinderen. Maar is het probleem niet juist dat deze ouders de grip op hun zonen kwijt zijn?
Het kabinet spant het paard achter de wagen. Er wordt bezuinigd op preventieve projecten, op Justitie-in-de-buurt, jeugdinrichtingen (17%) en op de begeleiding na (jeugd)detentie. De aantallen beschikbare plekken in jeugdinrichtingen steken schril af tegen omvang van de probleemgroep in grote steden. Wat gaat het kabinet nu doen? Of blijft het echt bij 36 extra plaatsen voor de 4 grote steden? Wat gebeurt er met de hele grote groep van meelopers rondom de 'harde kern'?
De PvdA pleit voor het kostschool-model voor de groep boefjes-in-opleiding (alleen al in Amsterdam naar schatting 1500). Het gaat om een model dat al met succes is beproefd. Begin jaren negentig werden, toen nog met medewerking van minister Ter Beek, vrijkomende gebouwen en opleidingspersoneel van één van de vele eigen beroepsopleidingen van Defensie ingezet om dergelijke probleemjongeren op te vangen. Met veel discipline, sport en een beroepsopleiding worden de jongeren weer op het rechte pad gezet. Het eerste project heette De Kans (legerplaats Crailo) en het tweede project De Uitdaging (legerplaats Blaricum) loopt nog. Dit moet een vervolg krijgen, zeker nu er weer veel vrijkomende capaciteit is bij Defensie. Voor de financiering kan eventueel ook de kinderbijslag of studiefinanciering worden ingezet.