Ingezonden persbericht


Let op: dit persbericht vervangt de persbriefing van de Stichting Wonen met Dementie die gepland stond op maandag 27 oktober bij ING in Amsterdam


Absolute voorkeur voor kleinschalige huiselijke zorgomgeving

MEERDERHEID NEDERLAND VINDT LEVEN NIET MEER DE MOEITE WAARD BIJ DEMENTIE!

Amsterdam, 24 oktober 2003 -- Het merendeel van de Nederlanders maakt zich ernstig zorgen over dementie en de kwaliteit van leven en zorg, die dementiepatiënten te wachten staat. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek 'Wonen met Dementie' dat door TNS NIPO is uitgevoerd onder zo'n 1.000 Nederlanders van 40 jaar en ouder in opdracht van de Stichting Wonen met Dementie. Dit onderzoek wordt gepresenteerd bij de start van de campagneweek 'Wonen met dementie', die volgende week plaatsvindt.
Een meerderheid (56%) van het Nederlands publiek is van mening dat het leven niet langer de moeite waard is geleefd te worden, indien men door dementie niet meer voor zichzelf kan zorgen. Cruciaal in de ogen van het publiek is de kwaliteit van zorg, omdat dit de levenswens bij het publiek verhoogt. De absolute voorkeur van de respondenten gaat uit naar een professionele kleinschalige huiselijke zorgomgeving. De huidige zorg wordt door het grootste deel van het publiek als redelijk tot matig beoordeeld. De overheid wordt daarbij algemeen gezien als de belangrijkste verantwoordelijke voor de realisatie van betere kwalitatieve zorg. Echter vertrouwen in het huidige kabinetsbeleid op dit punt is bij het Nederlands publiek niet of nauwelijks aanwezig.
In Nederland lijden inmiddels 180.000 mensen aan dementie. De verwachting is dat dit aantal de komende decennia zal verdubbelen. De Stichting Wonen met dementie ziet in de uitkomsten een bevestiging van haar doelstelling om kleinschalige alternatieven voor de verzorging van mensen met dementie bekend te maken in Nederland om daarmee verbetering te kunnen aanbrengen in de kwaliteit van leven voor dementiepatiënten. Alzheimer Nederland is blij met de uitkomsten, omdat het de strijd onderschrijft die zij al jaren voert voor meer kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie. De Stichting Wonen met Dementie en Alzheimer Nederland hopen dat de politiek, mede gestimuleerd door de zorgwekkende uitkomsten van dit onderzoek, deze uitdaging nu ook aangaat.

PESSIMISTISCH
De bekendheid met dementie bij het Nederlands publiek is zeer hoog. Nagenoeg iedereen (96%) zegt te weten wat dementie inhoudt. In eenderde van de gevallen geeft men aan in de directe omgeving ook met dementie te maken te hebben. In de meeste gevallen betreft het daarbij ouders of schoon-ouders. Dementie leeft als onderwerp zeer bij het Nederlands publiek. Men denkt zelf ook bewust na over dementie. Bij vrouwen ligt dat significant hoger dan bij mannen (74% t.o.v. 62%). Ook dan gebeurt dit in de meeste gevallen in relatie tot de (schoon)ouders. Zorgen maakt men zich daarbij vooral over het verlies van de onafhankelijkheid, de intellectuele vermogens en de kwaliteit van leven. Men is pessimistisch gestemd over het vooruitzicht van dementie. De meerderheid (56%) is van mening dat het leven niet meer de moeite waard is geleefd te worden, indien men niet meer voor zich-zelf kan zorgen. Als de geboden zorg van goede kwaliteit is dan wordt men optimistischer en zakt dit percentage naar 30%. Vooral 'jongeren' (40-65 jaar) denken significant positiever dan ouderen (65+).

KWALITEIT ZORG CRUCIAAL
Goede zorg is dus cruciaal voor het toekomstbeeld over dementie. Het meest belangrijk vindt de Nederlander 'een liefdevolle en respectvolle zorgverlening', 'zorg in een huiselijke sfeer' en 'vertrouwde dingen om je heen'. Deze zorg ontvangt men -indien men ooit dement wordt- het liefst in een zorginstelling (52%) of in het eigen huis (41%). Inwonen bij familie of kinderen is slechts voor een enkeling (3%) een optie. Bijna driekwart van de ondervraagden acht zichzelf overigens niet in staat om zelf voor een dement familielid te zorgen. Indien de verzorging niet thuis kan plaatsvinden dan geeft de absolute meerderheid (89%) de voorkeur aan een kleinschalige huiselijke zorgomgeving met 24-uurs professionele zorg.

GEEN VERTROUWEN OVERHEID
Het oordeel over de huidige zorg voor dementiepatiënten in Nederland is niet overdreven positief. Een kwart van de Nederlanders beoordeelt deze als matig en bijna de helft geeft de beoordeling redelijk. De overheid zou zich naar het oordeel van meer dan de helft van de respondenten actief moeten inzetten voor de verbetering van de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie. Maar er is ook een taak weggelegd voor zorginstellingen zelf (16%) en de zorgverzekeraars (13%). Ondanks de rol die men ziet, heeft men toch slechts een matig (45%) vertrouwen in de overheid op dit punt. Ruim eenderde van de ondervraagden (37%) zegt zelfs geen enkel geloof te hebben in de oplossingsgerichtheid van het huidige kabinet.

ACTIEWEEK
Dit onderzoek wordt gepresenteerd als start voor de campagneweek 'Wonen met Dementie'die van 27 tot en met 31 oktober dit jaar wordt gehouden in Nederland. In deze week vinden tal van activiteiten plaats, die de aandacht vestigen op de problematiek van dementie en het bieden van kwaliteit van leven voor deze steeds groter wordende patiëntengroep in Nederland. Doel is het bekendmaken van kleinschalige zorg en huisvesting bij het grote publiek. Het onderzoek 'Wonen met dementie' is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Wonen met Dementie, Woonzorg Nederland, Alzheimer Nederland en ING Nederland.
De Stichting Wonen met Dementie wordt gedragen door aanbieders van zorg en vertegenwoordigers van zorgvragers (o.m. Alzheimer Nederland, ouderenbonden, LOC). De stichting stelt zich ten doel om kleinschalige alternatieven voor de verzorging van mensen met dementie bekend te maken. Momenteel zijn er in Nederland ca. 80 kleinschalige projecten. Dit moeten er de komende jaren echter veel meer worden. De stichting beijvert zich ervoor dat 9 van de 10 plaatsen in de toekomst kleinschalig worden om tegemoet te kunnen komen aan de zorgen en wensen van mensen, die te maken hebben met dementie en kwaliteit van leven te verbeteren voor deze groep.

/ / / /