Ministerie van Justitie

Uitreiking Hein Roethofprijs 2003
23 oktober 2003

Op 27 oktober 2003 maakt juryvoorzitter mevr. drs. M.W.M. Vos-Van Gortel de winnaar bekend van de Hein Roethofprijs 2003. De winnaar ontvangt een bedrag van E 20.000,-, te besteden aan de preventie van criminaliteit.

De volgende 3 projecten zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs:
* 'Veilig op Straat' van de politie Flevoland en IJ en I-Groep;
* 'Trek die Lijn' van het Haagse Platform voor Veiligheid in Escamp;
* 'Bokscursus in Poelenburg' van het straathoekwerk in Zaanstad.

Politie Flevoland en IJ en I-groep: Veilig op Straat

Problematische jongeren van 16 tot 27 jaar worden in de gelegenheid gesteld om onder leiding van de politie toezichthoudende taken uit te voeren. In Dronten surveilleren de jongeren sinds de start van het (pilot)project in november 2000 in een rood jack met het logo Veilig op Straat in winkelcentra, uitgaansgelegenheden, recreatiegebieden, bedrijventerreinen en tijdens evenementen. Onder begeleiding van de politie zien ze toe op de openbare orde op straat, spreken jongeren aan op overlast en trachten kleine criminaliteit te voorkomen. Uit een enquête onder de inwoners van Dronten blijkt dat de burgers zich veiliger voelen sinds de start van het project en minder vaak slachtoffer zijn van met name diverse vormen van diefstal.

Platform voor Veiligheid in Escamp: Trek die Lijn

Op twee scholengemeenschappen in het Haagse stadsdeel Escamp zitten zon 1.700 leerlingen die uit de gehele stad afkomstig zijn. Veel scholieren reizen met de tramlijnen 8 en 9 naar school. Tijdens de rit doen zich regelmatig incidenten voor: vecht- en scheldpartijen, bedreigingen, zwartrijden, tramsurfen, vandalisme en vervuiling. Veel passagiers ervaren de lijnen 8 en 9 als onveilig. Het project Trek die Lijn is een project dat moet leiden tot meer veiligheid in het stadsdeel. Er zijn 36 pioniers geselecteerd, die een week lang met de lijnen 8 en 9 meereisden. Er is een enquête over veiligheid in het openbaar vervoer gehouden onder alle 1.700 leerlingen en is de mening gepolst van overige passagiers en HTM-personeel. Inmiddels is het aantal meldingen van overlast en vandalisme door schooljeugd in het openbaar vervoer in de eerste drie maanden met ongeveer 30% afgenomen.

Straathoekwerk Zaandam: Bokscursus in Poelenburg

In de wijk Poelenburg heerst veel werkloosheid, de inkomens zijn laag en de maatschappelijke participatie is gering. Van de 592 jongeren van 12 tot 17 jaar behoort 9,5% tot de harde kern. De jongeren komen sinds 1999 regelmatig bijeen. Met drank- en drugsgebruik, verbale bedreigingen, intimiderend gedrag en vandalisme en graffiti veroorzaken zij veel overlast en onveiligheid in de buurt. Straathoekwerkers constateren dat veel van deze jongeren problemen hebben met ouders, school, werk en/of drugsgebruik en behoefte hebben aan sportactiviteiten en aan een eigen plek, want in het jongerencentrum in de wijk voelen ze zich niet echt welkom. Het plan om in een sportschool een boksproject voor de jongeren te starten valt in goede aarde bij de gemeenteraad en sinds augustus 2001 kunnen de jongeren twee keer per week gratis boksles volgen. Gedurende de training houden politie en straathoekwerk contact met de jongeren.

De Hein Roethofprijs is ingesteld door de redactie van SEC, Tijdschrift over Samenleving en Criminaliteitspreventie, een uitgave van het ministerie van Justitie.