Ingezonden persbericht
Geachte redactie,
Graag nodig ik u uit voor de tweede Rotterdamse Dag van de Dialoog op zaterdag 25 oktober. Tijdens deze dag spreken Rotterdammers van verschillende culturele achtergronden met elkaar over respect voor elkaars waarden . U kunt één van de tafelgesprekken bijwonen en bent van harte welkom tijdens de feestelijke slotavond in het WTC van 19.00 21.00 uur. Het doel van deze Dag is het bevorderen van de dialoog tussen Rotterdammers.
In onderstaand persbericht leest u meer over de Dag. Achtergronden kunt u vinden op de website www.dagvandedialoog.nl.
Als u meer informatie wilt, kunt u bellen met Daniëlle Boels, tel.: 010 - 4113911 of mobiel: 06 - 17 142241.
Om u aan te melden
- voor het bijwonen van een tafelgesprek,
- voor de slotavond of
- voor een afspraak met Daniëlle Boels op zaterdag 25 oktober
kunt u mailen naar Wilma Waaijer, w.a.t.waaijer@freeler.nl, of haar opbellen tussen 9.00 en 13.00 uur, tel. 010 482 2312 of 06 47 662366.
Ik hoop u te kunnen verwelkomen.
Met vriendelijke groet,
Daniëlle Boels,
Projectleider Dag van de Dialoog
Persbericht
Tweede Dag van de Dialoog over respect
Zo n zeventig Rotterdamse instellingen organiseren op zaterdag 25 oktober de tweede Dag van de Dialoog. Op uitnodiging van de instellingen spreken Rotterdammers van verschillende culturele achtergronden met elkaar over respect voor elkaars waarden . De Dag is bedoeld om contacten tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren en hen te inspireren tot actie in hun leefomgeving. Voor de deelnemers is een feestelijke slotavond georganiseerd.
De Dag van de Dialoog is een initiatief van het platform 'de Dialoog'. Dit platform is opgericht na 11 september 2001, toen verscheidene organisaties hun krachten wilden bundelen om een breed gedragen stadsdebat tussen verschillende Rotterdamse burgers te stimuleren.
De honderd tafelgesprekken op 25 oktober worden verspreid over de stad gehouden door mensen van verschillende leeftijd, cultuur en sekse. Behalve tafels voor volwassenen zijn er een aantal kindertafels. Begeleid door een tafelvoorzitter praten de deelnemers van drie tot zes uur met elkaar over persoonlijke ervaringen, wensen en voornemens in vier gespreksrondes. De rondes gaan over wie je helden of grote voorbeelden zijn, over een moment in je leven waarin je ergens helemaal voor ging, over wat je zou wensen als je een wens mocht doen en over wat je je nu wilt voornemen. De gesprekken zijn geen discussies, maar bedoeld om ervaringen uit te wisselen teneinde elkaar en elkaars waarden te leren kennen. De tafels zijn opgesteld in kerken, moskeeën, buurthuizen en bibliotheken en een aantal bij mensen thuis. De gerechten op tafel kunnen afkomstig zijn uit verschillende culturen. De organiserende instelling bepaalt het menu en zorgt voor de catering.
De multiculturele slotavond van de Dag van de Dialoog is bedoeld voor de deelnemers aan de tafelgesprekken en wordt geopend door burgemeester Opstelten. De deelnemers kunnen elkaars culturen proeven tijdens koffie- en theeceremonies op een groot terras, de waarde-zegster spreekt en er wordt een percussieworkshop gehouden. De wensen van de gesprektafels worden aan de Wensboom opgehangen, die later in de Centrale Bibliotheek komt te staan. Mensen kunnen zich opgeven voor een luistercursus en voor tafelgesprekken later dit jaar in de Centrale Bibliotheek.
Het debat, dat vorig jaar tijdens het slotevenement plaatsvond, wordt dit jaar gehouden op 18 november. Dan wordt bekeken hoe Rotterdam de Dag heeft ervaren, wat het resultaat is en welke punten verbetering verdienen. Uiteraard zal ook worden gekeken naar de toekomst van de Dag van de Dialoog.