Ingezonden persbericht
531a2c3.jpg

P E R S B E R I C H T

Heeswijk-Dinther, 24 oktober 2003.

Kilsdonkse Molen op Beugt heeft grote landschappelijke en internationaal unieke waarde

Stichting De Kilsdonkse Molen opgericht om molencomplex volledig te restaureren

De Kilsdonkse Molen op Beugt in Dinther (gemeente Bernheze) is een internationaal uniek complex met grote landschappelijke waarde. Bouwhistorisch, waterstaatkundig en archiefonderzoek onderzoek en onderzoek naar de waterstaatkundige en landschappelijke situatie van de omgeving heeft hebben dit bevestigd. Bovendien hebben deze heeft dit bouwhistorisch onderzoek en onderzoeken naar de waterstaatkundige en landschappelijke situatie van de omgeving voldoende gegevens opgeleverd om het molencomplex verantwoord te kunnen reconstrueren. Met een restauratie neemt de waarde van de Kilsdonkse Molen als een van de meest bijzondere molencomplexen van Nederland nog verder toe.

Het huidige complex bestaat uit twee gebouwen, een restant vanwateroliemolen en een watervluchtmolen, een verdwenen type molen waarbij de maalstenen zowel met wind- als waterkracht konden worden aangedreven. In september 2003 is stichting De Kilsdonkse Molen opgericht, met als doel het complexde Kilsdonkse Molen volledig in zijn oude luister te restaureren tot als maalvaardige molens in hun natuurlijke omgeving. te herstellen.

Vereniging De Hollandsche Molen, de vereniging tot behoud van molens in Nederland, ondersteunt het initiatief van Stichting De Kilsdonkse Molen volledig. Ook de eigenaars van het molencomplex en de omliggende gronden werken mee. Waterschap de Aa is momenteel bezig met de herinrichting van het Aa dal, waardoor de Kilsdonkse Molen weer maalvaardig gemaakt kan worden. Verder is medewerking en financiële steun nodig van bestuurlijke instanties op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau om dit ambitieuze, maar haalbare doel te realiseren. De SponsorBingo Loterij heeft via Vereniging De Hollandsche Molen met een substantiële financiele bijdrage vijftigduizend gulden de start van de Stichting De Kilsdonkse Molen een grote stimulans gegeven.

De stichting heeft een introductieplan opgesteld, waarin de belangrijkste facetten van de restauratie worden gepresenteerd. Het plan omvat daar naast onder andere het verbinden van de oude Aa-takken door de molenloop en het creëren van een beheerderswoning. Deze beheerderswoning zorgt er voor dat toezicht op het molencomplex gewaarborgd is. Bij uitvoering van het plan neemt ook de recreatieve waarde en de natuurwaarde van de omgeving toe. Mensen kunnen dan fietsen, wandelen en vissen in dit recreatiegebied.

Jan Nelissen, voorzitter van Stichting De Kilsdonkse Molen: De restauratie van dit bijzondere molencomplex is een prachtige doelstelling,. Als we dit, mét de steun van overheidsinstanties, particulerenparticulieren en het bedrijfsleven, voor elkaar weten te krijgen, komt dit prachtjuweel weer helemaal tot zijn recht. Het zal bovendien van grote betekenis zijn voor de Gemeente Bernheze en omgeving, waar ook de inwoners van kunnen genieten .

Vandaag wordt het introductieplan tijdens een officiële bijeenkomst overhandigd aan de heer H.A.J. Tuerlings, wethouder van de gemeente de heer Heijmans, burgemeester van Bernheze.

Op zaterdag 25 oktober vindt een Open Dag plaats voor alle belangstellenden in de Kilsdonkse Molen aan de Kilsdonkseweg 4-6 te Heeswijk-Dinther van 10.30 uur tot 16.00 uur.

Om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur geeft een molendeskundige een presentatie en een rondleiding door het complex. Meer informatie en een routebeschrijving zijn te vinden op www.kilsdonksemolen.nl

Over Stichting De Kilsdonkse Molen

De Kilsdonkse Molen is een internationaal uniek complex met grote landschappelijke waarde, bestaande uit een watervluchtmolen en een wateroliemolen. Bouwhistorisch, waterstaatkundig en archiefonderzoek onderzoek en onderzoek naar de waterstaatkundige en landschappelijke situatie van de omgeving heefthebben dit bevestigd. Bovendien hebben deze onderzoeken heeft dit bouwhistorisch onderzoek en onderzoek naar de waterstaatkundige en landschappelijke situatie van de omgeving voldoende gegevens opgeleverd om het molencomplex verantwoord te kunnen reconstrueren. De molen is gevestigd aan een droge tak van de rivier de Aa op Beugt in Dinther (gemeente Bernheze). Stichting De Kilsdonkse Molen, opgericht in september 2003, heeft als doel dit molencomplex volledig in zijn oude luister als maalvaardige molens in hun natuurlijk omgeving te herstellen en onderhouden. Vereniging De Hollandsche Molen, de vereniging tot behoud van molens in Nederland, ondersteunt het initiatief van Stichting De Kilsdonkse Molen volledig. Ook de eigenaars van het molencomplex en de omliggende gronden werken mee. Waterschap de Aa is momenteel bezig met de herinrichting van het Aa dal, waardoor de Kilsdonkse Molen weer maalvaardig gemaakt kan worden. Verder is medewerking en financiële steun

Het bestuur van de Stichting:

Voorzitter: Jan Nelissen (directeur Nelissen Holding BV)

Secretaris: Willy van der Steijn (districtmanager Postkantoren)

Penningmeester: Maurits van Bouwdijk Bastiaanse (directeur bijzondere kredieten Zuid ABN AMRO en eigenaar grond rondom de Kilsdonkse Molen)

Bert van der Heijden (vormgever)

Paul Potters (Hoofd Productontwikkeling FCI en eigenaar de Kilsdonkse Molen)

Hans Steenbakkers (voormalig Hoofd Beheer & Onderhoud Waterschap dehet Aa)

Bert van der Heijden (vormgever)

Adviseurs:

Leo Endedijk, directeur Vereniging de Hollandsche Molen

Nico Jurgens, molendeskundige bij Vereniging de Hollandsche Molen

Piet Bardoel, voormalig beleidsmedewerker Monumentenzorg Gemeente Bernheze

Jo van den Heuvel, leraar & arbeidskundige en molenaar

Dianne Potters, communicatie adviseur

Voor meer informatie over Stichting De Kilsdonkse Molen, het opvragen van het introductieplan en digitale foto s:

Willy van der Steijn, Secretaris, telefoon: (0413)29 2478, mobiel: 06- 53333279. e-mail: info@dekilsdonksemolen.nl website: www.stichtingdekilsdonksemolen.nl