Ingezonden persbericht


Activiteiten en tentoonstellingen Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden

zaterdag 25 oktober t/m zondag 9 november

Zaterdag 1 en zondag 2 november
El dia de los Muertos (Mexicaans dodenfeest)

Wanneer de oktobermaand is aangebroken, loopt het landbouwjaar ten einde. De mensen verzamelen de laatste vruchten van het land en vieren de vruchtbaarheid van de aarde. In deze tijd van het jaar valt ook het feest van de doden. Voor de oude volken van Oaxaca had het sterven een betekenis van een soort overgangsritueel. Men dacht dat het leven en de dood twee kanten van dezelfde werkelijkheid waren. Met een speciaal 'ofrenda', een altaar, worden de doden verwelkomt met drank, kaarsen, bloemen, 'pan de muerto' (dodenbrood) en muziek. In de week van de herfstvakantie bouwt de Mexicaanse kunstenaar Edoardo Ramos Anaya een speciaal ofrenda in het museum. Skeletten van papier maché, decoraties met bloemen, eten, ornamenten en knipselkunst omlijsten dit altaar. Bezoekers zijn uitgenodigd om foto's en herinneringen van overleden dierbaren bij het altaar neer te leggen. Uiteraard worden de geschenken na afloop teruggegeven.

Zaterdag 25 oktober

13.30-14.30 uur rondleiding Afrika

Zondag 26 oktober

12.00-13.00 uur optreden shakuhachi en meditatie. Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddha's in de Japanzaal. Connie Brakx legt de beginselen van zenmeditatie uit en leert de bezoekers eenvoudige meditatieoefeningen.

13.30-14.30 uur rondleiding West- en Centraal-Azië.

Doorlopend documentaire Metaal en Melancholie. Twintig jaar nadat ze uit Lima was weggegaan, maakte Heddy Honigmann een documentaire over haar geboortestad. Via een lange reeks gesprekken met taxichauffeurs die met hun wagen de stad doorsnijden, komt het treurige lot van de stad en van de verarmde klasse van Peru naar boven.

Zaterdag 1 november

El dia de los Muertos (Mexicaans dodenfeest)

13.30-14.30 uur rondleiding Midden- en Zuid-Amerika

doorlopend films in het kader van Dias de Muertos:

Ofrenda para las ánimas. Señora Cayetana maakt een reis door de Nacht van de Doden; een unieke ceremonie bij de Purhepecha Indianen in het zuidwesten van Mexico bij de oever van het Meer van Patzcuaro, Michuacan. De zielen van de overledenen komen elk jaar terug om vereerd te worden door hun nabestaanden.

Días de Muertos in Oaxaca. Deze documentaire geeft een beeld van de viering van Dodendag op een begraafplaats in oaxaca. Volwassenen en kinderen vieren met veel plezier de hele nacht feest, naast en op de graven van de doden met muziek, eten en drank.

Shantolo. Verslag van de viering van Allerheiligen en Allerzielen door Nahua-Indianen in Mexico. De traditionele voorouderverering is vermengd met een christelijke context.

Zondag 2 november

El dia de los Muertos (Mexicaans dodenfeest)

13.30-14.30 uur rondleiding Midden- en Zuid-Amerika

15.00-16.00 uur optreden. De Mexicaanse danstheatergroep Yo amo Mexica onder leiding van Edoardo Ramos Anaya het stuk El Muerto y la Mujer en Oaxaca met dans, theater en live-muziek. In het Oaxacagebied, waar het stuk zich afspeelt, herdenkt en bidt Maria voor alle doden die niet worden herdacht... en de doden zijn haar dankbaar!

Zaterdag 8 november

13.30-14.30 uur rondleiding Met Kuifje naar de Inca's.

Zondag 9 november

12.00-13.00 uur shakuhachi. Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddha's in de Japanzaal.

TENTOONSTELLINGEN

Vaste tentoonstelling

Aan de hand van de wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea naar Centraal- en West-Azië, de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika.

24 september t/m 29 augustus 2004

Met Kuifje naar de Inca's

t/m 11 januari 2004

Galerijtentoonstelling Koffie, foto's over de wereldkoffiehandel en de mensen hier achter. Samenwerkingsproject van het museum, De Rabobank en Novib.

T/m 7 december 2003

Galerijtentoonstelling Herdenking slavernijverleden, foto's van Hans en Laura Samsom

t/m 11 januari 2004

galerijtentoonstelling Japanse fantasieën als inspiratiebron, tekeningen van Maurits van der Valk (i.s.m. Stedelijk Museum De Lakenhal)

t/m 7 december 2003

galerijtentoonstelling De engelen van Bantar Gebang, leven op de vuilnisbelt van Jakarta, foto's van Thom Hoffman

t/m 7 december 2003

galerijtentoonstelling Een Nederlandse diplomaat in Jemen, foto's van Daniël van der Meulen

t/m 7 december 2003

galerijtentoonstelling Chinese schilderingen achter glas

t/m 4 januari 2004

galerijtentoonstelling Het persoonlijke is politiek door de ogen van Hedy d'Ancona

t/m 4 januari 2004

galerijtentoonstelling Red Calico, Foto's en textielen Roy Villevoye

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Postbus 212, 2300 AE Leiden

T 071 5168 800 Internet www.rmv.nl E-mail info@rmv.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10-17 uur; gesloten op maandagen, 1 januari, 3 oktober en 25 december.

Entree: volwassenen ¤ 6,50 | kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP ¤ 3,50 | museumjaarkaart gratis | Rabobankpas en NS-kaart met MJK 50% korting | woensdag gratis entree | voor de tentoonstelling 'Met Kuifje naar de Inca's' geldt een toeslag van ¤ 1,50 op de normale entreeprijs.