Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Een school op zoek naar de geschiedenis van haar buurt
De Verdwenen Modegrachten: modeshow, tentoonstelling en boek
De Burghtschool, een openbare lagere school aan de Herengracht in Amsterdam, staat aan de vooravond van een groot ambitieus project: De Verdwenen Modegrachten. De school is op zoek gegaan naar de geschiedenis van haar buurt: de westelijke grachtengordel, waar van 1900 tot 1970 een enorme confectie-industrie floreerde waar duizenden mensen werkten en waar ook veel joodse ondernemers voor de oorlog actief waren. Wel zeshonderd bedrijven heeft de school in allerlei archieven gevonden.
Deze hele tijd en cultuur wordt weer tot leven gebracht in een modeshow op vrijdag 3 oktober aanstaande in de Rode Hoed. Zo'n vierhonderd kinderen van de Burghtschool showen authentieke en zelfgemaakte kleding uit de Charleston tijd, de bevrijdingstijd, de Rock & Roll tijd en de Hippietijd.
Ook wordt er op vrijdag 24 oktober een overzichtstentoonstelling op school geopend door de bekende couturier Frans Molenaar, die als kind vaak bij zijn vader kwam die bij een confectionair op de grachten werkte. Daar maakte Frans met restjes stof zijn eerste creaties.
Mode opa's en oma's
Op de overzichtstentoonstelling op school zijn ook oudere naaisters en modinettes aan het werk die vroeger werkten in de westelijke grachtengordel. Er komt een prachtige serie foto's van oma's en opa's op hun zondags gekleed. Verder veel sporen die terug gevonden zijn in de huizen van de voormalige textielbedrijven, zoals glas in lood ramen, gevelstenen, tegelwerken, reclameplaten etc. Uniek materiaal dat nog niet eerder getoond is.
Nieuwe feiten na research
Van het hele project verschijnt in december een boekje. Piet de Rooy van de faculteit nieuwste geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam vond dit zo'n bijzonder initiatief, dat een school op zoek gaat naar de geschiedenis van haar buurt, dat zij een getalenteerde student ter beschikking hebben gesteld die aanvullende research heeft gedaan in het kader van dit project. Er zijn nu al zaken boven water gekomen die nog nergens beschreven zijn.
Bijzonder is dat dit veelomvattende project nagenoeg geheel gefinancierd is door ouders, door middel van de Stichting Vrienden Burghtschool, die tot doel heeft creatieve ideeën op school te stimuleren. In dit hele project hebben de kinderen, ouders en leerkrachten op bijzondere wijze samengewerkt.
Amsterdam, 28 september 2003
---
Noot voor de redactie/
Ingezonden persbericht