Ingezonden persbericht


-Persbericht-

CDA: adviestaak bij Raad voor de kunst

Het CDA in Rotterdam vindt dat een nieuw op te richten Raad voor de Kunst en Cultuur in Rotterdam in ieder geval de advisering over alle subsidieaanvragen voor Kunst en Cultuur activiteiten bij Raad thuis horen en niet bij een eveneens nieuw op te richten Tak van Dienst voor Kunst en Cultuur.

In het plan van plan van aanpak voor de herstructurering van de kunst en cultuursector van Rotterdam, dat ingrijpende gevolgen heeft voor zowel negen kunstinstellingen in de stad als voor de Rotterdamse Kunst Stichting, is een ingrijpende verschuiving van taken opgenomen. De overheveling van de adviestaak (overigens los gemaakt van de beslissing over het uiteindelijk toe te kennen subsidiebedrag) van een onafhankelijke organisatie naar een volstrekt ambtelijke dienst die onder directe controle staat van de wethouder voor Kunst en Cultuur acht het CDA niet gewenst. Immers de artistiek inhoudelijke beoordeling van een aanvraag en de politieke beslissing om subsidie toe te kennen moeten niet door een en dezelfde ambtelijke bril bekeken worden. Onafhankelijk advies, soms zelfs ongevraagd, over zowel structurele als incidentele bijdragen voor Kunst en Cultuur behoren derhalve bij de Raad voor de Kunst en Cultuur te blijven, die ook juist voor die taak over een gespecialiseerd apparaat behoort te beschikken. De toekenning van subsidie, al of niet op grond van het advies, waarbij een eigen politieke afweging wel degelijk kan worden gemaakt, is zeker een taak, die direct onder verantwoordelijkheid van het politiek bestuur kan vallen. Het CDA steunt de wethouder van Kunst en Cultuur daar onvoorwaardelijk in.

Een tweede belangrijk punt bij de herstructurering van de kunstsector van Rotterdam is de verzelfstandiging van negen instellingen, zoals de gemeentelijke musea, de gemeentelijke theaters, het concertgebouw De Doelen en het Centrum Beeldende Kunst. Het CDA stemt daar van harte mee in, zij het in een gefaseerde aanpak en onder de conditie, dat deze verzelfstandiging niet ten koste gaat van het jaarlijkse budget dat de instellingen aan programmering uitgeven (output). Voor het CDA betekent dit dat onder dat beslag de betrokken gebouwen het best het eigendom van de gemeente Rotterdam kunnen blijven, die verder in huur aan de instellingen worden aangeboden.

Het opgestelde plan van aanpak een groot aantal randvoorwaarden omvat, die o.m. de arbeidsvoorwaarden voor het personeel gelijkwaardig aan de huidige omstandigheden moeten houden en in langjarige afspraken voorziet voor wat geboden moet worden, krijgt groen licht van de CDA fractie. De gehele herstructurering moet volgens het CDA in het jaar 2005 afgerond zijn en per 1 januari 2006 operationeel voor tenminste de Raad voor de Kunst en Cultuur, een opgerichte Tak van Dienst en voor tenminste twee kunstgebouwen, bijvoorbeeld het nieuwe Luxor (eventueel de Luxortheaters) en De Doelen.

Evenzeer een gevolg van deze reorganisatie betreft de afdeling Kunst, Cultuur en Media van de Rotterdamse bestuursdienst, waar een zo zelfstandig mogelijk opererende dienst van wordt gemaakt. Het plan van aanpak berust voor een belangrijk deel op twee moties, die Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA in april van dit jaar hebben ingediend.

Noot voor de redactie/