Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid
Actualiteit
Conjunctuurmeting bouwnijverheid september 2003
---
Forse daling orderportefeuille wegenbouw
De orderportefeuille in de grond-, water- en wegenbouw is in september
2003 gedaald met 0,2 maand tot 4,2 maanden. Dit werd veroorzaakt door een flinke afname van de orderportefeuille in de wegenbouw; deze daalde met 0,5 maand tot 3,8 maanden. In de grond- en waterbouw bleef de orderportefeuille onveranderd ten opzichte van verleden maand; 4,5 maanden. Figuur 2 laat het grote verschil tussen september 2003 en september 2002 zien, in deze periode is de orderportefeuille in de gww met 1,8 maanden gedaald.
In de burgerlijke- en utiliteitsbouw bleef het niveau van de orderportefeuille gelijk aan dat van een maand geleden (zie figuur 1). In de subsector utiliteitsbouw was sprake van een daling; in de subsector woningbouw steeg de orderportefeuille echter. Beide mutaties bedroegen 0,2 maand.
Ook voor de bouwnijverheid als geheel geldt dat de orderportefeuille gelijk is gebleven; 6,6 maanden. Al sinds maart 2003 ligt de orderportefeuille in de bouwnijverheid op dit niveau, met uitzondering van juni toen deze 6,7 maanden bedroeg.
De bouwbedrijven zijn ook in september negatief in hun beoordeling over de bouwconjunctuur. Per saldo meldde een meerderheid van de bouwbedrijven het onderhanden werk als klein te beoordelen. Door één op de vijf bedrijven wordt melding gemaakt van stagnatie van het onderhanden werk. Als grootste stagnatieoorzaak wordt, evenals een jaar geleden, het uitblijven van orders genoemd; in de wegenbouw is dit zelfs de enig genoemde stagnatieoorzaak.
Opvallend is dat voor wat betreft de ontwikkelingen van de prijzen en personeelsbezetting geen enkel gww-bedrijf de komende maanden een stijging verwacht. In deze sector verwacht een kwart van de bedrijven een daling van de afzetprijzen, dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorige maand. In de b&u is men minder negatief over de prijsontwikkeling, hier verwachten per saldo meer bedrijven een prijsstijging dan een prijsdaling. Zowel voor de b&u als de gww geldt dat de meeste bedrijven een gelijkblijvend prijsniveau verwachten. Ruim de helft van de gww-bedrijven verwacht een inkrimping van de personeelsbezetting. Ook in de b&u is het aandeel bedrijven dat verwacht in personeelsomvang af te nemen (23%) groter dan het percentage dat een personeelstoename verwacht (7%).
Deze gegevens blijken uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van september 2003 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.
Zie het origineel http://www.eib.nl/ShowActualiteit.cfm?ID=171