Ingezonden persbericht

HvA-studenten helpen Rode Kruis en eenzame Amsterdammers

Voor de eerste keer in Nederland wordt het zogenoemde ´puntklussen´ gedurende een heel jaar binnen een opleiding in de praktijk gebracht: studenten krijgen studiepunten om vrijwilligerswerk te doen. Het Nederlandse Rode Kruis en de opleiding interactieve media van de Hogeschool van Amsterdam sloegen de handen ineen. Honderd tweedejaars studenten kregen de opdracht om een vernieuwende, interactieve oplossing te bedenken om eenzame Amsterdammers uit hun isolement te halen.

Er zijn in Amsterdam veel mensen die zich eenzaam voelen. Het Bureau Onderzoek en Statistiek geeft over 1999-2000 de volgende cijfers: circa 23 procent van de Amsterdammers voelt zich matig eenzaam, circa 3 procent voelt zich sterk eenzaam en circa 1 procent voelt zich zelfs zeer sterk eenzaam. De studenten zoeken in teams van vier naar nieuwe manieren om hen te helpen, via interactieve media als internet, mobiele telefonie of tv-uitzendingen met mogelijkheid tot interactie. Het ´puntklussen´ is volledig geïntegreerd in de opleiding: de opdracht van het Rode Kruis beslaat per student een heel studieblok van 336 uur. Elke student kan met deze opdracht 12 studiepunten halen. Het Rode Kruis pleit al langer voor puntklussen. Op die manier worden jongeren meer betrokken bij het vrijwilligerswerk en krijgen ze er zelf ook wat voor terug, niet alleen studiepunten maar ook meer kennis van de samenleving.

Het team met de beste oplossing wint bovendien de ´I Feel Good´-competitie. Het Rode Kruis heeft deze competitie, die jaarlijks zal worden gehouden, in 2003 in het leven geroepen om studenten van hogescholen te stimuleren om lokale actuele vraagstukken op te lossen, waarbij de oplossing ten goede moet komen aan mensen die hulp nodig hebben. De teams presenteren hun oplossing eind januari, als de studieblokken worden afgesloten. Het Rode Kruis biedt het winnende team een reis naar Londen aan. Daar worden projecten van het Britse Rode Kruis bezichtigd die gericht zijn op mensen in een sociaal isolement.