Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 22 oktober 2003

Onderhandelingen over CAO zorgverzekeraars in impasse

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de zorgverzekeraars zijn in een impasse geraakt. Obstakel is en blijft de discussie over de bijdrage van werknemers aan de pensioenkosten. De zorgverzekeraars vinden een verhoging van het werknemersdeel noodzakelijk en onvermijdelijk, de vakbonden wijzen dit af. De zorgverzekeraars hebben het overleg daarom opgeschort.

Het afgelopen jaar zijn de pensioenkosten met ruim 20 procent gestegen. Deze stijging is geheel voor rekening van werkgevers gekomen. Werkgevers vinden het daarom gerechtvaardigd voor de komende CAO een beperkte verhoging van de werknemersbijdrage te vragen. Ruud Sandbrink, voorzitter van de onderhandelaars namens de zorgverzekeraars: `Werknemers in de zorgverzekeringsbranche betalen momenteel slechts éénvijfde deel van de pensioenkosten en werkgevers de rest. In andere branches is het al lang geaccepteerd dat werknemers éénderde van de pensioenlasten betalen en werkgevers tweederde. Deze verhouding zou ook voor de zorgverzekeringbranche redelijk zijn.'

Kosten blijven stijgen

In 2003 en 2004 zullen de pensioenkosten naar verwachting verder stijgen. Deze kostenstijging hangt samen met de noodzaak om de reserves van pensioenverzekeraar SBZ, het pensioenfonds voor de zorgverzekeringsbranche, in overeenstemming te brengen met de gewijzigde normen van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK). Het bestuur van SBZ, waar de vakorganisaties deel van uitmaken, heeft recent geconstateerd dat de reserves niet voldoen aan deze nieuwe PVK-normen. Om de tekorten in de reserves aan te zuiveren zullen pensioenlasten in de komende jaren nog verder stijgen. Vakorganisaties en zorgverzekeraars zijn gezamenlijk van mening dat hier in de komende jaren extra financiële middelen voor moeten worden uitgetrokken. `In de CAO-onderhandelingen blijken de vakorganisaties de rekening hiervoor echter volledig bij de zorgverzekeraars te willen neerleggen', aldus Sandbrink.

Volgens Sandbrink is dit standpunt onredelijk. `Zeker gezien de sterk stijgende kosten in de zorgverzekeringsbranche en de slechte financiële situatie die daarvan het gevolg is. Ondanks deze slechte financiële situatie hebben de zorgverzekeraars de maximale loonsverhoging van 2,5 procent geboden. Daarnaast kan de verhoging van het werknemersdeel worden gecompenseerd door een deel van de premiespaargelden in te zetten', aldus Sandbrink.