Gemeente Zwolle

Begroting 2004: investeren en herschikken

Zwolle heeft veel plannen voor de vernieuwing en verdere ontwikkeling van de stad. Op het gebied van cultuur, sport, woningbouw etc. Die plannen kosten veel geld, maar zijn nodig om er voor te zorgen dat Zwolle ook in de toekomst een prettige stad is om in te wonen, met voldoende werkgelegenheid en voorzieningen voor zowel de inwoners van Zwolle als die van de regio. Iedereen weet dat het niet zo goed meer gaat met de Nederlandse economie. De werkloosheid neemt toe, veel dingen worden duurder? Op prinsjesdag in september is de rijksbegroting gepresenteerd. De plannen van het kabinet hebben ook gevolgen voor gemeenten: als het rijk minder geld te besteden heeft, krijgen gemeenten vaak ook minder geld. Dat merkt ook de gemeente Zwolle. De gevolgen daarvan zijn in de begroting van 2004 te merken: de gemeente moet op een aantal fronten bezuinigen om beleid op andere terreinen mogelijk te maken. Ook is het noodzakelijk de Ozb en tarieven te verhogen om de begroting sluitend te krijgen. Het motto van de gemeentebegroting 2004 is "investeren en herschikken".

Investeren
Investeren in vernieuwing van de stad is en blijft noodzakelijk. Daarom reserveert het college hiervoor de komende jaren ca. 25 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor grote strategische projecten zoals bijvoorbeeld de huisvesting van het VMBO, onderwijshuisvesting in het algemeen, voorzieningen voor de brandweer, de grote podiumaccommodatie, de infrastructuur Stadshagen, het gemeentelijk Baggerplan etc.

Herschikken
De begroting geeft aan dat we in 2004 een tekort moeten oplossen van ca 2 miljoen euro. De oplossing wordt voor een deel gevonden in verhoging van gemeentelijke belastingen en tarieven en voor het overige in bezuinigingen binnen de organisatie (bedrijfsvoering; inkoop) en bezuiniging op taken van de gemeente (herijking).
Om het tekort voor 2004 op te lossen heeft het college van B&W gekozen voor maatregelen aan de inkomstenkant (ca de helft van de bedrag), maatregelen in de bedrijfsvoering en inkoop (bij elkaar ca. 0,3 miljoen euro) en een bezuiniging op een aantal bijdragen en subsidies (bij elkaar ongeveer 0,6 miljoen euro). Wat betreft de inkomstmaatregelen gaat het in 2004 om een OZB verhoging van 1,5% boven de inflatiecorrectie en het (meer) kostendekkend maken van tarieven voor diverse gemeentelijke diensten.

Martin Knol,
Wethouder Financiën


---