Vlaams Parlement

21 okt 2003

Commissie Economie dringt aan op een goede besteding van LRM-middelen voor de reconversie van Limburg

De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) heeft voldoende middelen om een actieve rol te spelen in de economische ontwikkeling van de oostelijke provincie. Gewezen Ford-topman Peter Heller kan haar daarbij helpen. Dat antwoordde Vlaams minister van Financiën en Begroting, Ruimtelijke Ordening, Wetenschappen en Technologische Innovatie Dirk van Mechelen vandaag, dinsdag 21 oktober, op vragen om uitleg over de Limburgse crisismanager en over de besteding van de Limburgse reconversiemiddelen, van de Vlaams parlementsleden Eddy Schuermans en Johan Sauwens (beiden CD&V) in de commissie voor Economie, Landbouw, Werkgelegenheid en Toerisme. Dossiers die sedert de aangekondigde ontslagen bij Ford Genk opnieuw volop in de actualiteit staan.

Na de versnelde sluiting van de steenkoolmijnen kreeg Limburg heel wat reconversiemiddelen. Die worden beheerd door het investeringsfonds Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), waarvan het Vlaams Gewest de enige aandeelhouder is. Recent was door de media gemeld dat daarvan nog maar 42 miljoen euro vrij besteed kan worden, omdat de besteding van belangrijke bedragen al is vastgelegd, in een enveloppesysteem. De heer Schuermans .wilde weten of er nog nieuwe bestemmingen voor de LRM-middelen mogelijk zijn. De heren Jos Stassen (Agalev) en Guy Sols (VLD) drongen er op aan dat de Vlaamse regering de besteding van de LRM-middelen goed opvolgt. De heer Johan Sauwens wees op de kwetsbare positie van Limburg, omdat de industriële tewerkstelling in deze provincie zeer hoog ligt. Hij vroeg naar de precieze rol van Peter Heller, de voormalige grote baas van Ford Genk, die afgelopen voorjaar door de Vlaamse regering aangetrokken is om een strategie voor de verdere economische ontwikkeling van Limburg te ontwikkelen.

In zijn antwoord benadrukte minister Van Mechelen dat de LRM een stuwende kracht moet blijven bij strategische investeringen in Limburg, onder meer door het verschaffen van risicokapitaal. Door een investering van 55 miljoen euro in bedrijven zijn al 3635 werkgelegenheidsplaatsen gecreëerd, aldus minister Van Mechelen. De LRM heeft verbintenissen aangegaan voor de ontwikkeling van duurzame projecten, voor een bedrag van 191,256 miljoen euro. Die verbintenissen kunnen op vraag van de raad van bestuur altijd herschikt worden maar de minister heeft tot nu toe nog geen vraag in die zin ontvangen. Daarnaast beslist de LRM over een aantal rendementsgebonden opdrachten en over toeristische hefboomprojecten. Volgens de minister is de groei van de tewerkstelling in deze sector al meetbaar. Belangrijk is ook nog de rol van de Transnationale Universiteit Limburg (TUL). Het investeringsfonds beschikt tot slot ook over een rijk patrimonium, hoofdzakelijk bedrijventerreinen, dat altijd te gelde kan worden gemaakt. Minister Van Mechelen concludeerde dat de middelen waarover de LRM beschikt ruim de vraag overstijgen.

Omdat de Vlaamse regering een meer actief optreden van de LRM verwacht, heeft ze Peter Heller met een consulting-opdracht belast. Eerst zal hij informatie verzamelen, om daarna de haalbaarheid van de verschillende mogelijke projecten te evalueren. Daarna volgt de uitvoering van een aantal projecten. De opdracht van Peter Heller, die rechtsreeks aan minister Van Mechelen rapporteert, moet in maart 2004 zijn afgerond. Op 23 oktober zal hij een eerste tussentijds verslag aan de raad van bestuur van de LRM voorleggen.