DIERENBESCHERMING
Dierenbescherming woedend over intrekken wetgeving huisdieren
Geen enkele bescherming meer voor commercieel gehouden honden en katten
Dierenbescherming woedend over intrekken wetgeving
Den Haag 21 oktober 2003- De Dierenbescherming is woedend over het voorstel van minister Veerman het Honden- en Kattenbesluit (HKB) in te trekken. De organisatie vreest onder meer voor wantoestanden in de wereld van de hondenfokkers. In het HKB zijn regels geformuleerd waaraan hondenfokkers, dierenwinkels, dierenpensions en asielen zich moeten houden. Daarmee is het HKB het enige wettelijke middel waarmee opgetreden kan worden tegen bijvoorbeeld malafide hondenfokkers. Veerman wil de verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn overlaten aan de sector, zo stelt hij in zijn voorstel aan de Tweede kamer. De Dierenbescherming is verbijsterd en dringt er bij Veerman op aan om het HKB te behouden.
Minister Veerman vindt dat het HKB te hoge administratieve lasten met zich mee brengt en dat er geen effectieve handhaving van het besluit mogelijk is. Om deze problemen op te lossen wil Veerman de verantwoordelijkheid in de toekomst bij de sector zelf te leggen. Dat betekent dat bijvoorbeeld malafide hondenfokkers gedreven door commercie de vrije hand krijgen in het fokken met honden. De donkere schuren die inspecteurs nu al aantreffen vol met uitgemergelde fokteven en doodzieke pups zullen straks geen uitzondering meer zijn. Bovendien is er dan geen enkele mogelijkheid om hier wettelijk tegen op te treden.
Ook dierenwinkels, dierenpensions en asielen mogen honden en katten straks naar believen huisvesten.
In de jaren tachtig is het eerste HKB tot stand gekomen. In 1999 is een nieuw aangepast HKB geformuleerd waarin de normen wat zijn aangescherpt. Beide besluiten zijn in samenspraak met de Dierenbescherming en partijen uit de honden- en kattensector tot stand gekomen. Met het intrekken van het HKB gaan we inzake de wet- en regelgeving voor commercieel gehouden honden en katten in één keer terug naar de jaren zeventig. De Dierenbescherming is verbijsterd over het voornemen van Veerman en dringt er bij hem op aan het HKB te behouden. Volgens de organisatie is het goed mogelijk het HKB aan te passen zodanig dat de administratieve lasten veel lager worden voor de sector en de overheid. Bovendien is het onverantwoord om de verantwoordelijkheid voor het welzijn van levende dieren totaal over te laten aan marktpartijen.
Einde bericht