Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
- Directie Azië en Oceanië
Afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
- 21 oktober 2003
Behandeldd
- Drs F.L. Keurhorst
Kenmerk
- DAO/645/03
Telefoon
- 070 348 5655
Blad
- 1
Fax
- 070 348 5323
Bijlage
- 1
E-Mail
- Frank.keurhorst@minbuza.nl
Betreft
- Beantwoording vragen van de leden
Wilders en Terpstra over uitspraken van de
Indonesische minister van Justitie
Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden Wilders en Terpstra over uitspraken van de Indonesische minister van Justitie. Deze vragen werden ingezonden op - 8 oktober 2003 met kenmerk - 2030401080.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Mr. J.G. de Hoop Scheffer
Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Wilders en Terpstra (beiden VVD) over uitspraken van de Indonesische minister van Justitie.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de uitspraken van de Indonesische minister van Justitie en mensenrechten in enkele media, waaronder de uitspraak dat hij Nederlanders haat? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Hoe beoordeelt u de uitspraken van de minister? Bent u bereid de Indonesische ambassadeur hierover te ontbieden?
Antwoord
Over de uitlating van minister Mahendra dat hij Nederlanders haat, verwijzend naar het koloniale verleden van ons land, heb ik daags na betreffende uitzending contact gehad met mijn Indonesische ambtgenoot Wirajuda. Ik heb hem gevraagd naar de opstelling van de Indonesische regering in dezen. Mij is verzekerd dat de uitspraken op persoonlijke titel zijn gedaan en niet het Indonesische regeringsstandpunt weergeven. Ik zie daarom geen reden de Indonesische ambassadeur hierover te ontbieden.
Vraag 3
Acht u deze uitspraken van de minister van Justitie bedreigend voor Nederlanders in Indonesië?
Antwoord
Nee.
Vraag 4
Acht u deze en overige uitspraken van de minister onderdeel van een campagne van onder andere deze minister en zijn partij tot islamitisering van Indonesië? Hoe beoordeelt u dit?
Antwoord
Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de discussie over nieuwe, door de islam geïnspireerde wetsvoorstellen en de uitspraken van de minister over Nederland. De minister is nationalistisch georiënteerd en heeft zich ook in het verleden uitgesproken tegen in zijn ogen (Westerse) interventionistische politiek, speciaal als het gaat om mensenrechten.
De andere uitspraken van de minister, over islamitische elementen in de wet, kunnnen worden gezien in het kader van zijn voorzitterschap van de PBB. Minister Mahendra heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een groot voorstander is van invoering van veel elementen uit de shariah en ventileert dit standpunt ook in de aanloop naar de verkiezingen in Indonesië in 2004.
Vraag 5
Hoe beoordeelt u het Indonesische visumbeleid en de gevolgen daarvan nu visa per 1 december 2003 vooraf op de Indonesische ambassade afgehaald moeten worden en ook niet langer gratis zijn?
Antwoord
Indonesië heeft aangegeven zijn visumbeleid te hebben aangescherpt op basis van wederkerigheid met het Nederlandse visumbeleid. Hierdoor zou een visum voor Indonesië onder striktere bepalingen worden afgegeven dan voorheen. Het visumbeleid van Nederland is geregeld onder het Schengenverdrag. Alle Schengen-landen zouden, op basis van wederkerigheid, op dezelfde behandeling in het Indonesische visumbeleid moeten kunnen rekenen. Nederland heeft er moeite mee dat hiervan geen sprake lijkt te zijn.
Deze discrepantie is momenteel onderwerp van overleg met de Schengen-partners en ook tussen Nederland en Indonesië.
1)Haagsche Courant, 6 oktober jl. en NOS-Journaal, 6 oktober jl.
---
Ministerie van Buitenlandse Zaken