21/10/2003
PETITIE EN WEEKMENU BIJ TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MET ALS ONDERWERP
MILIEUKEUR
Op dinsdag 21 oktober 2003 neemt de heer J. Atsma, voorzitter van de
Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, een
petitie in ontvangst van Stichting Milieukeur. In de week daarop, als
de behandeling van de begroting van LNV op de agenda staat, worden in
de restaurants van de Tweede Kamer gerechten geserveerd met
Milieukeurproducten. Stichting Milieukeur vraagt met deze actie om
meer aandacht voor duurzaam produceren én duurzaam consumeren.
De petitie die de heer Atsma in ontvangst neemt luidt: "Duurzaam
produceren en consumeren met Milieukeur haalbaar voor iedereen". De
heer ir. K.A. de Jong, voorzitter van het Bestuur van Stichting
Milieukeur, dringt aan op meer aandacht voor duurzaam produceren én
consumeren waarin de systematiek van Milieukeur onmisbaar is. Het
beleidsprogramma van LNV biedt volgens hem onvoldoende perspectief als
het gaat om duurzaam produceren en consumeren via de route van
geïntegreerde, gecontroleerde productie. Enkele aanbevelingen zijn:
meer dan voorheen het werk van Stichting Milieukeur een plaats geven
in de diverse beleidsterreinen en bestaande fiscale instrumenten en
heffingen meer richten op het stimuleren van bedrijven die werken in
transparante, geborgde, duurzame ketens.
De heer A. de Jong, chef kok van het restaurantbedrijf van de Tweede
Kamer, ontvangt tegelijkertijd symbolisch de producten met Milieukeur
voor zijn restaurants. Vier dagen lang in de week van
27 oktober 2003 staat de menukaart in de drie restaurants van de
Tweede Kamer in het teken van Milieukeur. Chef kok De Jong heeft op
basis van het Milieukeuraanbod gerechten samengesteld. Zo kunnen de
gasten onder andere kiezen voor boerenkool met hamlapjes, roerbak van
varkenshaas met groenten, flensjes met appel of aardbeien muesli
yoghurt. Als aandenken ontvangen de gasten van de restaurants een
receptenboekje waarin chef kok De Jong een selectie van zijn recepten
van de gerechten met Milieukeur prijsgeeft. In de restaurants biedt
Stichting Milieukeur tijdens deze week ook informatie over Milieukeur
en de rol van Milieukeur binnen duurzame landbouw.
Milieukeur
Stichting Milieukeur is in 1992 opgericht om het keurmerk Milieukeur
te ontwikkelen met het doel
om milieubewust handelen door producent en consument te stimuleren.
Milieukeur wordt beheerd door de onafhankelijke Stichting Milieukeur,
waarin consumentenorganisaties, producenten, detailhandel, overheid en
milieudeskundigen deelnemen. Wanneer een product Milieukeur heeft
verkregen betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste
vergelijkbare producten, minder milieubelastend is. Op dit moment is
Milieukeur op veel voedingsmiddelen te vinden, onder andere
op aardappelen, uien, diverse groenten, gesneden groenten, aardbeien,
appels, peren, appelsap en varkensvlees. Milieukeur is eveneens op
allerlei andere producten zichtbaar zoals op planten, verf,
brandblussers, kantoorartikelen, schoenen, linoleum, toiletpapier,
autoreinigingsmiddelen, substraat
of kattenbakvulling. Ook is Milieukeur te vinden op: campings,
bungalowparken, groepsaccommodaties en autowasstraten.
Den Haag, 21 oktober 2003
Milieukeur