Milieukeur

21/10/2003

PETITIE EN WEEKMENU BIJ TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MET ALS ONDERWERP MILIEUKEUR

Op dinsdag 21 oktober 2003 neemt de heer J. Atsma, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, een petitie in ontvangst van Stichting Milieukeur. In de week daarop, als de behandeling van de begroting van LNV op de agenda staat, worden in de restaurants van de Tweede Kamer gerechten geserveerd met Milieukeurproducten. Stichting Milieukeur vraagt met deze actie om meer aandacht voor duurzaam produceren én duurzaam consumeren.

De petitie die de heer Atsma in ontvangst neemt luidt: "Duurzaam produceren en consumeren met Milieukeur haalbaar voor iedereen". De heer ir. K.A. de Jong, voorzitter van het Bestuur van Stichting Milieukeur, dringt aan op meer aandacht voor duurzaam produceren én consumeren waarin de systematiek van Milieukeur onmisbaar is. Het beleidsprogramma van LNV biedt volgens hem onvoldoende perspectief als het gaat om duurzaam produceren en consumeren via de route van geïntegreerde, gecontroleerde productie. Enkele aanbevelingen zijn: meer dan voorheen het werk van Stichting Milieukeur een plaats geven in de diverse beleidsterreinen en bestaande fiscale instrumenten en heffingen meer richten op het stimuleren van bedrijven die werken in transparante, geborgde, duurzame ketens.

De heer A. de Jong, chef kok van het restaurantbedrijf van de Tweede Kamer, ontvangt tegelijkertijd symbolisch de producten met Milieukeur voor zijn restaurants. Vier dagen lang in de week van 27 oktober 2003 staat de menukaart in de drie restaurants van de Tweede Kamer in het teken van Milieukeur. Chef kok De Jong heeft op basis van het Milieukeuraanbod gerechten samengesteld. Zo kunnen de gasten onder andere kiezen voor boerenkool met hamlapjes, roerbak van varkenshaas met groenten, flensjes met appel of aardbeien muesli yoghurt. Als aandenken ontvangen de gasten van de restaurants een receptenboekje waarin chef kok De Jong een selectie van zijn recepten van de gerechten met Milieukeur prijsgeeft. In de restaurants biedt Stichting Milieukeur tijdens deze week ook informatie over Milieukeur en de rol van Milieukeur binnen duurzame landbouw.

Milieukeur
Stichting Milieukeur is in 1992 opgericht om het keurmerk Milieukeur te ontwikkelen met het doel
om milieubewust handelen door producent en consument te stimuleren. Milieukeur wordt beheerd door de onafhankelijke Stichting Milieukeur, waarin consumentenorganisaties, producenten, detailhandel, overheid en milieudeskundigen deelnemen. Wanneer een product Milieukeur heeft verkregen betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten, minder milieubelastend is. Op dit moment is Milieukeur op veel voedingsmiddelen te vinden, onder andere op aardappelen, uien, diverse groenten, gesneden groenten, aardbeien, appels, peren, appelsap en varkensvlees. Milieukeur is eveneens op allerlei andere producten zichtbaar zoals op planten, verf, brandblussers, kantoorartikelen, schoenen, linoleum, toiletpapier, autoreinigingsmiddelen, substraat
of kattenbakvulling. Ook is Milieukeur te vinden op: campings, bungalowparken, groepsaccommodaties en autowasstraten.

Den Haag, 21 oktober 2003