Tuindorp 't Lansink aangewezen als beschermd dorpsgezicht
De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben gisteren bekend gemaakt dat zij Tuindorp 't Lansink als beschermd dorpsgezicht hebben aangewezen.
Hiermee is het initiatief van C.F. Stork om in 1911 om een kolonie van goede woningen met een betaalbare huur in een parkachtige sfeer voor arbeiders en beamten te laten bouwen definitief erkend als een belangrijk cultuur historisch monument. Met de publicatie in de staatscourant maandag 20 oktober 2003 is een belangrijke stap gezet in de bescherming van dit unieke dorpsgezicht.
Landelijke inventarisatie
Al in 1998 is door de gemeenteraad besloten Tuindorp 't Lansink voor te dragen voor deze bijzondere status, omdat zij de bijzondere waarden van Tuindorp voor nu en de toekomst wilden behouden. Ruim vijf jaar later is het dan zover.
In totaal zijn er in Nederland meer dan 300 beschermde stads- en dorpsgezichten met een geschiedenis van voor 1850. In het kader van het Monumenten Inventarisatie Project is ook de periode 1850 - 1940 landelijk geïnventariseerd. Het besluit van de bewindslieden tot aanwijzing van Tuindorp 't Lansink in Hengelo vloeit voort uit deze inventarisatie.
Verdere procedure
De bestaande bestemmingsplannen 'Wilderinkshoek, Tuindorp 't Lansink' (1978) en Wilderinkshoek, de Breemars'(1979) geven onvoldoende bescherming en moeten dan ook binnen twee jaar aangepast worden.
De aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht heeft meteen al gevolgen voor bewoners en bedrijven in het aangewezen gebied. Zo zullen, vooralsnog tijdelijk, alle plannen tot - en vergunningaanvragen voor verbouwingen, aanbouwen, tuinhuisjes en andere wijzigingen per direct bevroren worden. Alle belanghebbenden zullen een deze dagen worden uitgenodigd voor een voorlichtingsavond op 26 november, waar nader zal worden ingegaan op de gevolgen voor de korte en lange termijn van dit besluit.