Ministerie van Justitie

Persbericht

Daling aantal coffeeshops zet door
21 oktober 2003

Uit onderzoek is gebleken dat het totaal aantal coffeeshops in 2002, ten opzichte van 2001, met drie procent is gedaald naar 782. In 1997 waren er nog 1179 coffeeshops. Daarnaast blijkt dat al tweederde van de gemeenten een afstandcriterium van coffeeshops hanteert ten opzichte van scholen.

De handhaving van de coffeeshops door middel van de zogenaamde AHOJ-G criteria (geen Affichering, geen Harddrugs, geen Overlast, geen Jongeren en geen verkoop Grote hoeveelheden van meer dan 5 gram per persoon per dag) wordt als een goede manier beschouwd. Dit komt uit het jaarlijkse onderzoek dat wordt gedaan naar het aantal coffeeshops en het gemeentelijk beleid in Nederland. Minister Donner van justitie heeft vandaag het onderzoek, dat is verricht door bureau Intraval, naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dit is de vierde rapportage die inzicht geeft in het aantal officieel gedoogde coffeeshops in Nederland. Daarnaast is deze keer voor het eerst aanvullend onderzoek uitgevoerd naar de handhaving van de AHOJ-G-criteria

in 25 gemeenten. De daling van het aantal coffeeshops is al waarneembaar sinds 1998 en heeft zich doorgezet. Het aantal gemeenten zonder coffeeshopbeleid is verder afgenomen. Van de 496 Nederlandse gemeenten heeft drie procent geen coffeeshopbeleid. Verder is gebleken dat er een lichte toename is van het aantal coffeeshops in kleine gemeenten. Het gaat hier om gemeente met minder dan 20.000 inwoners. Het totaal aantal gemeenten met coffeeshops is iets toegenomen van 105 naar 107 gemeenten.

Het feit dat al tweederde van de gemeenten een afstandscriterium hanteert ten opzichte van scholen is positief. Ruim de helft van deze gemeenten houdt een afstand aan van 250 meter. Wat betreft de afstand tot de grens (met Duitsland) hanteert 1 van de 13 grensgemeenten met één of meer coffeeshops een afstandcriterium.

Bij de handhaving van de AHOJ-G-criteria, die op zich positief worden gewaardeerd en waarvan is aangegeven dat er weinig knelpunten zijn, krijgt het J-criterium de meeste prioriteit. Er wordt door de ondervraagden aangegeven dat de criteria, het beleid en de sancties helder en duidelijk zijn geformuleerd. Overtredingen van de AHOJ-G criteria worden gesanctioneerd met waarschuwingen, geldboetes, tijdelijke- of definitieve sluitingen en intrekking van de exploitatievergunning of gedoogverklaring. In de helft van de onderzochte gemeenten volgt een definitieve sluiting bij overtreding van het hard-drugscriterium. Het is verder voor gemeenten onduidelijk hoe opgetreden kan worden tegen affichering door coffeeshops via internet.

Als belangrijkste knelpunt wordt de achterdeurproblematiek van de coffeeshops genoemd, omdat dit lastig te controleren is. De informatie uit het rapport wordt ook benut voor de cannabisbrief die het Kabinet later nog zal versturen. In deze brief zal onder meer aandacht worden geschonken aan diverse handhavingsaspecten, waaronder het specifieke punt van de affichering.