Politie Groningen

Persberichten dinsdag 21 oktober 2003

Provincie Groningen 21-10-2003 -

Slochteren: rijbewijs kwijt na te hard rijden
Op de A7, ter hoogte van Slochteren, heeft de politie maandagmiddag het rijbewijs van een 30-jarige automobilist uit Sappemeer ingevorderd. De man reed in zijn auto en zijn snelheid werd door de politie vastgesteld op 175 km per uur terwijl 120 is toegestaan. De man kreeg een boete en moest zijn rijbewijs afstaan.

Nieuweschans: dode bij ongeval
Een 44-jarige man uit het Duitse Emden is maandagmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 bij Nieuweschans. De man reed met zijn auto in de richting van Winschoten en kwam door nog onbekende oorzaak in de linkerberm terecht. Na een stuurcorrectie belandde het slachtoffer met zijn auto in een rechts van de weg gelegen sloot. De bestuurder, die geen autogordel droeg, werd daarbij uit de wagen geslingerd en kwam op het wegdek terecht. Hij liep meerdere ernstige verwondingen op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Daar overleed hij in de loop van de ochtend aan zijn verwondingen. De zwaar beschadigde auto van het slachtoffer is door een berger uit de sloot gehaald.

Beerta: gewonden bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de A7, ter hoogte van Beerta, zijn maandagmorgen twee mannen in de leeftijd van 43 en 19 jaar uit Leer en Jangum (Dld) gewond geraakt. Beide zaten in een auto die op de linker rijstrook van achteren werd aangereden door een andere auto. De bestuurder van deze wagen, een 35-jarige man uit Bunderhee (Dld), was afgeleid door op de andere rijbaan, richting Nieuweschans, rijdende politie- en ziekenautos. Toen hij weer voor zich keek bemerkte hij een rij langzaam rijdende autos. De man kon nog naar de linker rijstrook uitwijken maar botste daar achter op de auto van de slachtoffers. Die liepen beiden nekletsel op en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Na onderzoek en behandeling mochten ze naar huis. Hun auto is door een bergingsbedrijf weggesleept.

Bedum: man aangehouden na relatietwist
In het zwembad aan de Sportlaan in Bedum heeft de politie maandagavond een 28-jarige man uit Uithuizermeeden aangehouden. De man was met zijn vriendin (26) gaan zwemmen. De vriendin is echter getrouwd en toen ook de echtgenoot van de vrouw in het zwembad kwam ontstond een woordenwisselingen tussen vriend en echtgenoot. Die ruzie liep zo hoog op dat de verdachte de echtgenoot (32) van zijn vriendin bij de keel greep en hem meerdere keren onder water duwde. Het slachtoffer werd ontzet door zwembadpersoneel en enkele getuigen. De politie werd gebeld en agenten hielden de verdachte aan voor poging tot doodslag. Hij is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Warffum: apparatuur in beslag genomen
De politie heeft maandagmiddag de geluidsapparatuur van een 29-jarige man in beslag genomen in diens woning aan de Prof. Dr. M.W. Beyerinckstraat in Warffum. De man had zijn stereo hard staan, waardoor overlast voor de woonomgeving ontstond. Omdat de dit al meerdere keren was voorgevallen, waarbij de verdachte door de politie was gewaarschuwd, werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De apparatuur is door de politie in beslag genomen.

Snelheidscontroles: maandag

Wildervank: N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 1070 voertuigen, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 110 km

Adorp: Provinciale Weg (N361)
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1200 voertuigen, aantal overtredingen: 17, hoogst gemeten snelheid: niet vastgelegd

Nieuwe Pekela: Provinciale Weg (N366)
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1320 voertuigen, aantal overtredingen: 15, hoogst gemeten snelheid: 99 km

Provincie Groningen: controle spoorwegovergangen
In samenwerking met de dienst Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten heeft Regiopolitie Groningen maandagmorgen in Winschoten, Hoogezand, Zuidhorn en de stad Groningen roodlicht controles gehouden bij spoorwegovergangen. Daarbij werden in totaal 50 bekeuringen uitgeschreven voor met name fietsers en bromfietsers. De meeste overtreders bleken jongeren tussen 12 en 18 jaar te zijn. Naast een boete voor rijden door rood licht bij een spoorwegovergang kregen zij ook een HALT-verwijzing. Dat houdt in dat ze hun bekeuring kunnen ontlopen als ze aan de HALT procedure meewerken. Daarvoor moeten de jongeren een vragenlijst invullen en verplichten ze zich tot het deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst over de gevaren van spoorwegovergangen, gegeven door treinmachinisten. De controles krijgen een vervolg.

Nietap: auto in de sloot
Een 20-jarige vrouw uit Groningen is maandagmiddag op de N372 bij Nietap even buiten Leek met haar auto in de sloot beland. Ze had volgens eigen zeggen aan de autoradio gemorreld, waarna ze met de rechterwielen in de berm belandde Geschrokken wilde ze onmiddellijk corrigeren waardoor de auto in een slip raakte en op de kop in de sloot terechtkwam. Ze kwam zelf met de schrik vrij. De auto was totaal vernield.

Groningen: man voor agressie in het verkeer aangehouden Een 36-jarige automobilist uit Emmen is maandagavond aangehouden voor het slaan van een medeweggebruiker en het snijden van een bietenwagen. Het voorval gebeurde op de Laan 1940-1945 in Groningen. Een agent die het verkeer stond te regelen greep in op aanwijzing van de chauffeur van de bietenwagen die nog moest bijkomen van de schrik. Om de andere automobilist een 34-jarige Stadjer namelijk klem te kunnen rijden, sneed de automobilist uit Emmen de 50-ton wegende bietenwagen die op dat moment door de bocht reed. De bietenwagenchauffeur kon ternauwernood een aanrijding voorkomen door stevig te remmen. Daardoor ontstond er gevaar voor het kantelen van de combinatie, hetgeen door de chauffeur met veel kunst en vliegwerk kon worden voorkomen. Bij de aanhouding verklaarde de Emmenaar dat hij de andere automobilist niet had geslagen, maar dat hij hem op een indringende wijze duidelijk wilde maken, dat zijn rijgedrag hem niet aanstond. Hij zou op de Ringweg last van de Stadjer hebben gehad. Hij begreep niet, dat zijn eigen rijgedrag levensgevaarlijk was geweest en het feit, dat zijn rijbewijs werd ingevorderd was voor hem ook niet te verteren. De man werd na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De politie maakt proces-verbaal op. De Stadjer zal nog nader worden gehoord over wat zich heeft afgespeeld voor het incident op de Laan 1940-1945.