ChristenUnie


De feiten over symposium ChristenUnie-vrouwen Maandag 20 Oktober 2003
- 13:28

Met stijgende verbazing heb ik de afgelopen twee weken de berichtgeving over ons vrouwensymposium van 27 september in ND en RD gevolgd. De artikelen in die kranten hadden iets van feministische theologie inspireert ChristenUnie-vrouwen. Als dagvoorzitter herken ik daar niets van. Wij hadden met bijna 100 vrouwen met verschillende visies op politiek en de rol van de vrouw daarin een prima en open bezinning. Onderdeel van die bezinning was een meditatie van een vrouwelijke predikant. Op geen enkele manier is aangegeven, dat zij het officiële ChristenUnie-geluid zou uitdragen. Ter plekke hebben deelnemers ook al kritische vragen bij haar opvatting gesteld. Net als bij andere inbreng, zoals bijvoorbeeld die van het CDA-vrouwenberaad of de bijdrage van Tineke Huizinga.

Waarom dan toch dit type berichtgeving, door de voorzitter van de SGP snel aangegrepen om vrouwen en mannen in zijn achterban af te schrikken?! Zo van kijk, daar loopt het nu op uit, als je vrouwen hun gang laat gaan in de politiek. Dan heeft meneer Kolijn het toch echt mis. En hiermee kan hij echt de onrust bij vrouwen en jongeren in zijn eigen partij niet bezweren. De berichtgeving in ND en RD kwam overigens van twee journalisten, die elk slechts een deel van de dag hebben bijgewoond. Op het punt van de mening van die vrouwelijke predikant heb ik de indruk dat het RD zich baseert op de berichtgeving in het ND. Wederhoor is er bij mij niet toegepast. Dit soort onzorgvuldige en stemmingmakende journalistiek laat ik nu maar voor wat het is.

Waar het mij en al die andere vrouwen om ging was een open gedachtenwisseling. Gelukkig is de cultuur binnen de ChristenUnie zodanig, dat zoiets kan, met alle risicos van dien. We gaan er ook gewoon mee door. Op dit moment is een werkgroep van vrijwilligers in oprichting, die zich nader gaat bezinnen op de behoefte van vrouwen binnen de ChristenUnie om een bijdrage te leveren en in welke vorm dat het beste georganiseerd kan worden. En heus, onze critici hoeven niet bezorgd te zijn, alles gebeurt binnen de kaders van De Unieverklaring en de Uniefundering. Theologisch dus in de traditie van de reformatie, zoals vastgelegd in de drie formulieren van eenheid.

Tot slot wil ik er nog op wijzen, dat ook in de Strategienota van het bestuur van de ChristenUnie en de plannen voor een permanente campagne vrouwen een bijzondere aandachtsgroep zijn. Terecht, want bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen bleek niet minder dan 61% van de stemmen op de ChristenUnie van vrouwen te komen!

Jetty Boerma,
Dagvoorzitter vrouwensymposium ChristenUnie

---