KPN NV

                                                      Datum                   
KPN en AbvaKabo klaren de lucht                       19 oktober 2003         
                                                                              
Scheepbouwer zet vaste bonus in                                               
voor werkgelegenheidsinitiatieven                                             
                                                                              
                                                      Nummer                  
                                                      58p                     
                                                                              
                                                                              
Tegen de achtergrond van het op nationaal niveau bereikte onderhandelingsresultaat en de noodzaak bij KPN de totale loonsom ook de komende jaren te beheersen vanwege de steeds toenemende druk op de werkgelegenheid, heeft KPN voor de vakbonden enkele grote beletsels opgeruimd.

ABVAKABO FNV - met veel leden onder het KPN-personeel - had grote moeite met de beloningsstructuur van de KPN-top. Na uitgebreid overleg zijn partijen het volgende overeengekomen:

Aanbod


1. Voortaan krijgt de Centrale Ondernemingsraad (de COR) informatie vooraf over voorgenomen wijzigingen van het beleid van het beloningssysteem voor leden van de Raad van Bestuur. KPN loopt daarmee vooruit op invoering van de nieuwe wet op de structuurvennootschap, die nu bij de Eerste Kamer ligt.
2. De vertrekpremie voor voorzitter en leden van de Raad van Bestuur wordt vastgesteld in overeenstemming met de definitieve code Tabaksblat. De vakbond beschouwt de veel ruimere regeling die bij KPN in gebruik is, als een gouden handdruk bij falen.
3. De voorzitter van de Raad van Bestuur Scheepbouwer zal voortaan geheel afzien van financiële voordelen als de vennootschap in andere handen zou komen en hij zal vertrekken. Bij deze afvloeiingsregeling zou hij tot zijn 61e jaar zijn inkomen blijven ontvangen. Ook het concurrentie beding dat hem recht gaf op een extra jaar inkomen komt te vervallen.

Initiatief

KPN zal de komende jaren niet ontkomen aan een verdere verhoging van de productiviteit. Het bedrijf zal zijn inspanningen intensiveren om ook nieuwe werkgelegenheid te genereren. Bestuursvoorzitter Scheepbouwer wil richting personeel en bonden zichtbaar maken dat het hem ook daarmee ernst is. Hij heeft de Raad van Commissarissen aangeboden zijn vaste bonus van Euro 0,5 miljoen per jaar in te leveren, als KPN dat geld in een initiatief steekt om nieuwe breedband toepassingen te ontwikkelen. Er zal daarvoor een team van specialisten worden gevormd. Zij mogen wereldwijd speuren naar nieuwe mogelijkheden. Dit naast de al genomen initiatieven als Deltaplan Glas en het aanbod om alle scholen in Nederland gratis op Breedband aan te sluiten.

"Dat is goed zijn voor iedereen. We moeten in dit land onze energie steken in de toekomst en niet in het verleden blijven hangen", aldus de heer Scheepbouwer, verwijzend naar de eerdere commotie over zijn beloningspakket uit 2001. "Daar heb ik wel wat voor over". Op deze wijze denkt Scheepbouwer ook een steen des aanstoots voor de vakbeweging - een bonus die los staat van geleverde prestaties - te hebben weggenomen.

Beslissing uit 2001 was juist en legitiem
In gesprekken met de ABVAKABO FNV is uiteengezet dat de beslissing in 2001 over het beloningspakket van de voorzitter van de Raad van Bestuur, in de gegeven omstandigheden juist, legitiem, en zeker niet ongewoon was. De Raad van Commissarissen staat nog onverkort achter deze beslissing. Het huidige aanbod aan de vakbeweging moet dan ook worden gezien in het licht van de nieuwe omstandigheden. In een stagnerende economie wordt een groot beroep op de vakbeweging gedaan om tot loonmatiging te komen. De vakbeweging heeft het daar buitengewoon moeilijk mee, gezien de hoge beloningen voor topmanagers. KPN heeft gemeend op deze manier de lucht te klaren. ABVAKABO FNV heeft tijdens een gesprek met KPN aangegeven, dat zij niet langer reden ziet om de aangekondigde procedure bij de Ondernemings-kamer om een enquête naar het gevoerde beleid van KPN te houden, door te zetten.

Het KPN-bestuur vertrouwt erop dat met dit aanbod een goede basis is gelegd voor de komende CAO-onderhandelingen.


Noot voor de redactie (