Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuw rapport Kleurrijke vrouwen over de drempel

Utrecht, 17 oktober 2003 - Er zijn in Nederland tal van initiatieven en projecten waarin geprobeerd wordt allochtone vrouwen te bereiken en hen te stimuleren mee te doen aan maatschappelijke activiteiten of betaald werk. Van deze initiatieven is nu een inventarisatie verschenen. Deze inventarisatie is gemaakt door StimulanSZ en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. Opdrachtgevers zijn het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM), beter bekend als de `commissie-Máxima'. Doel van de inventarisatie is om inzicht te geven in de aanpak van werving en motivering, de belemmerende factoren en succesfactoren hierbij en de randvoorwaarden hiervoor. Ook de rol van de lokale overheid in de werving wordt in beeld gebracht.

Niet aangesproken
Allochtone vrouwen nemen weinig deel aan vrijwilligersvoorzieningen, hebben gebrekkige taalkennis en worden belemmerd om actief deel te nemen aan de maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat deze vrouwen zich niet aangesproken voelen door de reguliere werving. Daarom hebben de commissie PaVEM en het ministerie van SZW StimulanSZ en het NIZW de opdracht gegeven de wervingsaanpakken te bekijken van bestaande initiatieven en projecten. In totaal hebben de onderzoekers informatie verzameld over 85 projecten, waarvan zij er 29 hebben geselecteerd voor nadere analyse. Dit zijn projecten die kleinschalig zijn, of juist zijn uitgegroeid tot gestructureerde samenwerkingsverbanden of zelfs tot afdelingen binnen organisaties.

Mate van participeren
Uit de inventarisatie blijkt dat de mate waarin allochtone vrouwen participeren in de samenleving duidelijk samenhangt met de methode om hen te werven en te stimuleren. Enerzijds onderscheiden we vrouwen die nauwelijks participeren en in een grote mate van isolement verkeren. Anderzijds zijn er vrouwen die al in hoge mate betrokken zijn bij de samenleving. Vrouwen in zeer geïsoleerde posities zijn vooral succesvol te werven via huisbezoeken van `bekenden': allochtone vrouwen die wel actief deelnemen aan de samenleving. Vrouwen die in hoge mate geïntegreerd zijn laten zich aanspreken via meer afstandelijke benaderingen. Projecten die zich richten op kunst of religie hebben vaak als verrassend effect dat allochtone vrouwen deelnemen en meer gaan participeren in de samenleving.

Voor wie?
De inventarisatie is bedoeld voor twee lezersgroepen. Aan beleidsmedewerkers van lokale overheden biedt het rapport inzicht in verschillende aanpakken, de consequenties op organisatieniveau en de randvoorwaarden om tot een goed resultaat te komen. Projectleiders of teamleiders binnen de uitvoerende werkinstellingen kunnen het rapport gebruiken om de kennis van hun medewerkers over methoden en toepassingen te vergroten.

Rapport
Het rapport Kleurrijke vrouwen over de drempel is gratis te downloaden. Klik hier om de publicatie te downloaden. De publicatie staat ook op www.stimulansz.nl onder Downloads.