GEMEENTE DEN HELDER

Rijksplannen desastreus voor Den Helder en Kop Noord-Holland

De Tweede Kamer buigt zich aanstaande dinsdag over de bezuinigingsvoorstellen op Defensie. In totaal moeten bijna twaalfduizend banen verdwijnen, een ongekend aantal. Een onevenredig deel hiervan gaat ten koste van de werkgelegenheid in slechts één stad: Den Helder. Mocht de kamer met de voorliggende plannen akkoord gaan, dan is dat desastreus voor de enige echte marinestad van ons land. Dinsdag wordt voor Den Helder en voor de Kop van Noord-Holland dan ook een dag die bepalend is voor hun (economische) toekomst.

De bezuinigingsplannen van het ministerie van Defensie betekenen concreet dat in Den Helder ongeveer 3500 banen verloren gaan. Op een beroepsbevolking van nog geen 27.000 mensen is dat een onacceptabel aantal. Het is voor de stad van levensbelang dat de Tweede Kamer maatregelen treft om het economische tij te keren.

Om de economie van Den Helder een reële kans op een gezonde toekomst te geven, zijn duidelijke maatregelen noodzakelijk. Aan het ministerie van Defensie vragen wij om concentratie van defensieactiviteiten als:

- kustwacht;

- onderhoud varend materieel Rijksoverheid;
- selectie en opleidingsactiviteiten (o.a. verplaatsing Marine-etablissement Amsterdam);

- defensie telematica organisatie;

- Korps Mariniers.
Daarnaast vragen wij om:

- uitbreiding tot 20.000 civiele vliegbewegingen Den Helder Airport
- civiel medegebruik van Marinefaciliteiten.

Maatregelen zijn ook nodig op andere terreinen dan Defensie. Den Helder beschikt over een fantastisch havengebied, dat veel potentie heeft. Helaas belemmert de 3e Nota Planologische Kern Beslissing Waddenzee verdere groei. Wij vragen de Rijksoverheid dan ook een vrijwaringszone voor onze haven in te stellen, zodat die niet langer onder de PKB Waddenzee valt. Dat zoiets prima mogelijk is, blijkt in landen als Denemarken en Duitsland, die voor hun havens eenzelfde soort vrijwaringszone hebben gecreëerd.

Het instellen van een dergelijke zone leidt tot groeimogelijkheden en meer werkgelegenheid. De Helderse haven is van groot belang voor de civiele sector, de Koninklijke Marine en de offshore. Een negatieve beslissing over de vrijwaringszone leidt opnieuw tot banenverlies, iets dat Den Helder zich in deze periode absoluut niet kan veroorloven.

Den Helder heeft als stad een sterke regiofunctie. Die verzorgingsfunctie voor de regio vereist een vitale sociaal-economische structuur, met een goed aanbod van voorzieningen. Een sterke, complete stad dus, in een sterke regio. Den Helder werkt er hard aan aan om die positie te handhaven, onder meer met een ambitieus stedelijk vernieuwingsprogramma voor een bruisend, aantrekkelijk stadshart.
De druk op de Marine geeft des te meer de noodzaak aan de werkgelegenheid op andere fronten te versterken, zoals op het gebied van recreatie en toerisme, dienstverlening, de zorg, cultuur, en de detailhandel.

Een andere kwestie die de economische groei van Den Helder en de Kop van Noord-Holland al jaren ernstig in de wielen rijdt, is het gemis aan een directe aansluiting op het netwerk van snelwegen. Den Helder en omliggende gemeenten zijn slechter bereikbaar dan regio's elders in de provincie, wat ten koste gaat van economische- en werkgelegenheidsgroei.
Daarom wil de Kop van Noord-Holland een aftakking van de A7 van Middenmeer naar Den Helder.

De gemeenteraad en het college bezoeken maandag, samen met vertegenwoordigers van de provincie, de Kamer van Koophandel Noordwest Holland, het lokale bedrijfsleven, personeelsvertegenwoordigers van de Koninklijke Marine en het Gewest Kop van Noord-Holland de vergadering van de vaste kamercommissie Defensie. De leden van de commissie wordt dinsdag 21 oktober de petitie 'Alle hens aan dek!' aangeboden, waarmee we nogmaals de aandacht richten op de penibele situatie waarin onze mooie gemeente zich bevindt. We vragen Den Haag in het algemeen en de commissieleden in het bijzonder bij hun beslissingen daarom rekening te houden met de situatie in Den Helder.

Zonder integrale hulp van de ministeries ziet de economische toekomst van deze prachtige gemeente in de Kop van Noord-Holland er bijzonder somber uit. Het welslagen van het project Cape Holland is dan slechts een enkele druppel op een verder gloeiendhete plaat.

Drs. J.M. Staatsen, burgemeester Den Helder
J.J. Schipper, voorzitter Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma 'Kop & Munt'

17 okt 03 16:56