Particuliere belegger heeft meer vertrouwen als portefeuille groter is
Optimisme beleggers stabiliseert door maatregelen kabinet
De Postbank BeleggersBarometer, die maandelijks het vertrouwen van de Nederlandse particuliere beleggers meet, is in september uitgekomen op 123 punten. Dit is nagenoeg hetzelfde niveau als in augustus. De stijging die sinds februari van dit jaar zichtbaar was zet dus niet door in september. Het aantal Nederlandse particuliere beleggers dat zijn portefeuille de afgelopen maanden zag stijgen, is toegenomen tot 60%. Daarnaast is het aantal particuliere beleggers dat pessimistisch is over de financiële situatie van het eigen huishouden ook toegenomen. Dit had een drukkend effect op de Postbank BeleggersBarometer. Ook zijn particuliere beleggers in september beduidend minder positief over het beleggen in risicovolle sectoren.
Uit aanvullend onderzoek van de Postbank blijkt verder dat het beleggersvertrouwen groter is naarmate het inkomen en de grootte van de portefeuille toenemen.
In september zijn beleggers pessimistischer geworden in hun verwachting over de financiële situatie van hun huishouden in de komende drie maanden. Het aantal pessimisten steeg van 11 naar 16 procent. Naar verwachting is dat het gevolg van de publiciteit over bezuinigingen. In de dagen rond de presentatie van de miljoenennota is veel aandacht besteed aan de plannen van het kabinet, die veel Nederlanders in de portemonnee zullen raken.
Optimisme over eigen portefeuille en AEX
In tegenstelling tot het vertrouwen in de eigen financiële situatie zijn Nederlandse particuliere beleggers in september positief over de ontwikkeling van de waarde van hun effectenportefeuille. Inmiddels denkt meer dan de helft van de beleggers dat de waarde van hun beleggingen de afgelopen zes maanden is gestegen. Voor de komende drie maanden blijven beleggers optimistisch over de AEX-index (85 procent denkt stijgen of gelijk blijven). Toch was men in september nog steeds terughoudend in het nemen van risico s op de beurs (47 procent belegde defensief).
41 procent van de Nederlandse particuliere beleggers gaat de komende drie maanden het geld dat ze over hebben niet consumptief besteden. De meesten gaan hiermee sparen (64 procent) of beleggen (11 procent).
Aanvullend onderzoek: achtergrondkenmerken hebben grote invloed op beleggersvertrouwen
Zowel het inkomen als het belegd vermogen blijken een grote invloed te hebben op het beleggersvertrouwen. Naarmate beleggers over meer inkomen of vermogen beschikken, blijkt hun beleggersvertrouwen ook hoger te liggen. Als de Postbank Beleggersbarometer alleen het vertrouwen zou meten van Nederlandse beleggers met een portefeuille van ¬ 100.000,- of meer, zou deze in september zijn uitgekomen op een stand van 142.
Naast belegd vermogen en inkomen zijn er nog andere kenmerken van beleggers die de barometerstand beïnvloeden. Manlijke beleggers scoren fors hoger (24 punten) dan vrouwelijke, Doe-het-zelvers scoren hoger dan beleggers die alles uitbesteden en beleggers die meer dan vijf transacties per jaar doen, hebben meer vertrouwen dan beleggers met minder dan vijf transacties. Opvallende kenmerken die geen duidelijke invloed hebben op de stand van de Postbank BeleggersBarometer zijn leeftijd, regio van herkomst, beleggershorizon en beleggingservaring.
De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde
0 die staat voor heel pessimistisch, bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.
Voor meer informatie en beeldmateriaal van de Postbank BeleggersBarometer kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, David van Eeghen,
tel: (020) 584 64 43.
Judy op het Veld - van Kamperdijk
Persvoorlichting
Postbank NV
T 020 5846444
M 06 5474 6692
F 020 584 6442
Postbank