Algemene Inspectiedienst (AID)

Groot aantal overtredingen door hondenkennelhouder Kerkrade, 17 oktober 2003

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV heeft vorige week een gerichte controle gehouden bij een hondenkennel in Midden-Limburg, en daarbij een groot aantal misstanden aangetroffen. De kennelhouder (64) wordt verdacht van meerdere misdrijven en overtredingen van de Destructiewet, Bestrijdingsmiddelenwet, Diergeneesmiddelenwet , Flora en Faunawet, Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren en de Regeling keuring en handel dierlijke producten. Overtreding van de vier eerstgenoemde wetten zijn misdrijven. De man werd aangehouden voor verhoor en nader onderzoek en in verzekering gesteld. Hij is inmiddels weer vrijgelaten. De administratie van de kennelhouder is in beslag genomen en tegen de man wordt een uitgebreid proces-verbaal opgemaakt.

In het verdere onderzoek dat werd verricht zijn nog daarnaast nog zes verdachten naar voren gekomen tegen wie proces-verbaal wordt opgemaakt voor overtreding van de Destructiewet. Hierbij is ook de echtgenote van de kennelhouder. In het belang van het verdere onderzoek, het opsporen en verhoren van getuigen en verdachten, wordt pas nu over het onderzoek bericht.

Destructiewet

Toen acht AID-controleurs vorige week zijn bedrijf bezochten, werd de kennelhouder op heterdaad betrapt terwijl hij bezig was met het illegaal verwerken van destructiemateriaal. Dit gebeurde op zijn eigen bedrijf en dus in een niet erkende inrichting. In een speciale verwerkingsruimte vermaalde hij het destructiemateriaal tot voer voor honden. Dit voer was bestemd voor zijn eigen honden maar ook, zo is gebleken, voor verkoop aan derden. In de bedrijfsgebouwen werden diverse vrieskasten en een koelcel aangetroffen vol met runderpensen, pluimveekarkassen en diverse wildsoorten.

Door een dierenarts van de RVV is het aangetroffen destructiemateriaal gekeurd en betiteld als categorie 1 destructiemateriaal dat vernietigd dient te worden en dus ongeschikt is als voedsel voor mens en dier.

Tijdens de controle was ook een persoon aanwezig die pluimveekarkassen en runderpens in zijn bestelauto had liggen die hij juist had geladen bij de verdachte. Hij verklaarde het destructiemateriaal te gebruiken als voer voor zijn honden. Bij een nader onderzoek in het huis van deze persoon in Brabant, werden nog 12 emmers vermalen destructiemateriaal aangetroffen die eveneens afkomstig waren van de verdachte kennelhouder. Dit materiaal is in beslag genomen en vernietigd. Tegen deze man is proces verbaal opgemaakt vanwege overtreding van de Destructiewet.

Uit onderzoek van de AID bleken nog twee personen - eveneens afkomstig uit Brabant hondenvoer af te nemen van de verdachte kennelhouder, dat gemaakt was van het destructiemateriaal.

De pluimveekarkassen die bij de hondenkennel werden aangetroffen, waren afkomstig van een pluimveeuitsnijderij in Midden-Limburg. Wekelijks ging er een partij karkassen van de uitsnijderij naar de hondenkennel. Uit het onderzoek van de AID blijkt dat tijdens de Vogelpestcrisis het door de verdachte verwerkte materiaal werd opgeslagen bij de uitsnijderij en voorzien werd van EEG-merken van de uitsnijderij.
Tegen de directeur van de uitsnijderij is proces-verbaal opgemaakt vanwege de overtreding van de Regeling keuring en handel dierlijke producten en van de Destructiewet.

De runderpensen waren afkomstig van een slachterij en werden door een bedrijf uit het oosten van het land geleverd. De eigenaar van dit bedrijf kreeg ook een proces-verbaal wegens overtreding van de Destructiewet.

Bestrijdingsmiddelenwet

Bij de kennelhouder werden vijf soorten verboden bestrijdingsmiddel in beslag genomen waaronder Temik en DDT. Het middel Temik was verpakt in fritessausemmertjes en de DDT in een glazen fles. Beide middelen zijn zeer zware bestrijdingsmiddelen. Het middel DDT is al bijna 30 jaar verboden. In het aangrenzende natuurgebied is op meerdere plekken dierlijk afval aangetroffen waarin een bestrijdingsmiddel aanwezig was. Ook werden er dode roofvogels aangetroffen. De AID stelt hiernaar een verder onderzoek in.

Flora- en Faunawet

Bij de controle zijn honderden strikken, vangkooien en klemmen in beslag genomen die gebruikt kunnen worden voor het vangen van beschermde diersoorten. Ook zijn strikken en klemmen in beslag genomen die gebruikt kunnen worden voor het stropen van wild.

Op het bedrijfsterrein werden twee vangklaar opgestelde vangkooien aangetroffen, kennelijk bedoeld voor het vangen van vossen en roofvogels.

Diergeneesmiddelenwet

Verder werden bij de verdachte kennelhouder verpakkingen diergeneesmiddelen in beslag genomen, zoals entstoffen, die alleen door een dierenarts mogen worden toegediend. Deze middelen, waaronder een verdovingspreparaat en een euthanisatiemiddel, mag de man niet in voorraad hebben. Daarnaast werd operatiemateriaal aangetroffen, zodat het vermoeden bestaat dat hij zelfstandig handelingen verrichtte in strijd met de Wet uitoefening diergeneeskunde. Ook werden 30 steriele transponders (chips) in beslag genomen waarvan het inbrengen uitsluitend door een dierenarts mag gebeuren. Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte zelf entstoffen toediende, terwijl dit alleen door een dierenarts mag gebeuren.

Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren

De AID heeft samen met de Landelijke Inspectie Dierenbescherming de huisvesting van de 60 aanwezige honden gecontroleerd. Hierbij kwam vast te staan dat de binnenverblijven van de honden niet aan de eisen voldeden. Op korte termijn zal een her-controle worden ingesteld.

De AID is bezig met verder aanvullend onderzoek in relatie tot wat werd aangetroffen en vermoedelijke overtredingen van de Destructiewet, Bestrijdingsmiddelenwet, Diergeneesmiddelenwet , Flora en Faunawet en Gezondheids- en Welzijnswet.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, of 06 - 21522449.