FNV Bouw


datum: 17-10-2003

Leren van sociaal akkoord vorig jaar

In het afgelopen seizoen werden de CAO-eisen door het Sociaal Akkoord fors naar beneden bijgesteld. Daar moeten we nu van leren. Aldus concludeerde de bondsraad van FNV Bouw samen met coördinator John Kerstens.

De bondsraad was het niet geheel eens met Kerstens conclusie over de behaalde CAO-resultaten. Het Sociaal Akkoord van eind 2002 beperkte de loonstijging tot maximaal 2,5 procent. Volgens John Kerstens kwam daarmee vaak in beeld: 'vragen is krijgen'. Wel was een lagere looneis mogelijk in sectoren die dat niet konden dragen. De bondsraad vond dat niet overal goed resultaat was behaald: 'Hebben we niet allemaal goede onderhandelaars?' John Kerstens stelde vast dat op het terrein 'overige arbeidsvoorwaarden' kleine stappen voorwaarts zijn gemaakt. Hij stelde de komende tijd een strakke coördinatie voor, mocht het 'onderhandelingsresultaat' van 14 oktober tot een 'akkoord' leiden. "Niet alle verslechteringen van het kabinet zijn weg. Is er nog ruimte voor reparatie? Als er geen initiële loonsverhoging mogelijk is, kun je bijvoorbeeld wel aan diplomatoeslagen denken." Ook de bondsraad pleitte voor creativiteit.

Op 'werk en gezondheid' is met name gescoord dat CAO's langer doorbetalen dan 52 weken. Ook krijgen veel ouderen meer vrije dagen of kunnen zij vrije dagen inzetten om eerder met vroegpensioen te gaan of hun uitkering op peil brengen. 'Werk en privé' kwam onder meer tot uitdrukking in CAO à la carte en meer verlofmogelijkheden. Om beter op hun toekomst voorbereid te zijn, kunnen steeds meer werknemers een beroep doen op loopbaanadvies en scholing, soms ook buiten hun eigen bedrijfstak.

'Maak mensen bewust van hun rechten.' Dat pleidooi klonk ook in de bondsraad. Vooral de Wet Arbeid en Zorg leeft nog onvoldoende. Werknemers doen daardoor nog niet altijd een beroep op verlof dat de combinatie van 'werk en zorg' gemakkelijker maakt.