Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
17 oktober 2003

SCHOLEN KRIJGEN GELD VOOR OPLEIDEN ONDERWIJSPERSONEEL

Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en de BVE-sector (beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) krijgen een bijdrage in de kosten van het opleiden van toekomstig onderwijspersoneel. Deze vergoeding krijgen scholen als zij een belangrijk aandeel in de opleiding van onderwijsassistenten, lerarenondersteuners en leraren nemen. Dat blijkt uit de notitie `Een samenhangend opleidingsstelsel voor de onderwijsberoepen' waarmee de ministerraad akkoord is gegaan en die naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Scholen willen in hun personeelsbeleid in toenemende mate een aandeel leveren in het in de school opleiden van onderwijspersoneel. Hiermee wordt tevens een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de tekorten aan onderwijspersoneel. Daarvoor worden scholen op dit moment niet bekostigd. Dat doet zich in het bijzonder voelen wanneer het net in de school opgeleide personeel vertrekt naar een andere school.

Uit de notitie blijkt verder dat er een landelijk platform komt dat voorstellen gaat doen over de gewenste bekwaamheidseisen voor alle onderwijsberoepen. Dat platform wordt gevormd door mensen uit het onderwijsveld zelf: leraren, schoolleiders, bovenschoolse managers en bestuurders van scholen voor primair en voortgezet onderwijs en de BVE-sector en ook vertegenwoordigers van de opleidingen voor onderwijspersoneel. Per beroep wordt een basispakket van bekwaamheidseisen ontwikkeld. Dat zal de doorstroommogelijkheden binnen het onderwijs bevorderen. De bekwaamheidseisen worden uiteindelijk door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. Aanvullend krijgen opleidingsinstellingen nadrukkelijk de ruimte om zich te richten op regionale wensen of wensen per school.

RVD, 17.10.2003