Gemeente Utrecht
2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
72 Vragen van mevrouw J.C.A. Kuijf-Kurver
(ingekomen 23 september 2003)
Het college juicht en wij juichen mee. De veiligheid in Hoog Catharijne is sterk verbeterd doordat de gecombineerde aanpak van repressie en hulp zijn vruchten afwerpt. Maar juichen we niet te vroeg? Gelijk oplopend met het strikte beleid in HC zien we de problemen in Lombok toenemen. Uitgerekend in deze voorbeeldwijk als het gaat om integratie en de multiculturele samenleving komt het leven steeds meer onder druk te staan. Bewoners klagen over toenemende criminaliteit, overlast van junks/ daklozen en (24 uur) horeca- en coffeeshopbezoekers, heling, autodiefstal, illegale bewoning enzovoort. Gezinnen voelen zich niet meer veilig en verhuizen naar elders.
Dit zijn ongewenste effecten van een strikt beleid in HC vindt het CDA en stelt derhalve de volgende vragen aan het college:
Deelt het college de mening van het CDA, dat het strikte beleid in HC een uitwaaierend effect in Lombok heeft? Zo ja, wat zijn de effecten volgens het college?
Erkent het college dat er toenemende spanningen zijn in Lombok en dat de veiligheidsgevoelens en toekomstverwachtingen bij bewoners sterk afnemen?
Is het college bereid om snel extra maatregelen te nemen in deze wijk, zoals meer politie-inzet en toezichthouders, cameratoezicht, preventief fouilleren, strikte handhaving horeca en coffeeshopbeleid en een specifiek beleid met sluitingstijden om de overlast van de 24 uurs horeca tegen te gaan.
Is het college met het CDA van mening dat een kwetsbare wijk als Lombok zo snel mogelijk een goede impuls verdient, waarbij met name gedacht kan worden aan de aanpak van de Kop van Lombok en het Westplein? De plannen liggen er, nu de uitvoering nog.
Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 16 oktober 2003)
Uit de analyse van de politiecijfers blijkt dat er sprake is van een stijging van de criminaliteit in de wijk West. Deze stijging is grotendeels het gevolg van de forse toename in Lombok-Oost (+39%). Absoluut gezien is het aantal aangiften in Lombok-Oost gestegen van 264 naar 368. Die toename wordt voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door het drugs gerelateerde delict autokraak (van 104 naar 184). Het aantal geweldsdelicten steeg van 23 naar 42. In de categorie overlast van/door drugs/medicijnen is een toename te zien van 29 naar 52. Hoewel het vooral gaat om drugsgerelateerde criminaliteit, wordt door de politie ook overlast door jongeren gemeld. Of de stijging van het aantal incidenten in Lombok wordt veroorzaakt door drugsverslaafden uit het Stationsgebied is volgens de politie nog niet helder. De politie geeft aan dat verslaafden die zich voorheen ophielden in het Stationsgebied nu meer verspreid door de stad bewegen. Ook door Vangnetmedewerkers van de GG&GD (die drugsgebruikers toeleiden naar de voorzieningen in het Stationsgebied) is gesignaleerd dat verslaafden zich meer verplaatsen in de Kop van Lombok, maar zich daar niet ophouden voor het gebruik van drugs. Dit hangt ook samen met het feit dat verslaafden op weg zijn van en naar hun hostel (inmiddels drie) of andere over de stad verspreide voorzieningen voor verslaafden. Met de toename van het aantal hostels en andere voorzieningen voor drugsverslaafden neemt naar verwachting de noodzaak voor drugsverslaafden om langdurig in de openbare ruimte te verblijven af. Bovendien blijkt dat het verblijf in hostels en opvangvoorzieningen tot stabilisatie van de situatie en meer rust en gezondheidsverbetering bij de drugsgebruikers tot gevolg heeft. De groep verslaafden is daardoor minder gericht op criminele activiteiten.Politie, wijkbureau West, gebiedsmanagement Stationsgebied en GG&GD hebben de afspraak met elkaar direct te reageren met een gerichte aanpak, zodra het wijkbureau een nieuwe groep drugsgebruikers in de wijk signaleert.
Op basis van de halfjaarcijfers kan geen uitspraak worden gedaan over de veiligheidsgevoelens en toekomstverwachtingen van bewoners. Veiligheidsbeleving wordt eens per twee jaar door BI gemeten. De eerstvolgende meting vindt in voorjaar 2004 plaats. Uit de gegevens van de wijkenmonitor 2002 blijkt dat 35% van de inwoners van West zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt, net als gemiddeld in de hele stad. Per subwijk verschilt de beleving. De inwoners van West zijn over het algemeen genomen optimistisch over de toekomst van de wijk, maar ook hier zijn er verschillen per buurt. Mogelijk hangt dit - ook - samen met de onduidelijke toekomst van de woningen in een aantal buurten (DUO) (bron: Wijkveiligheidsprogramma 2004).
Ieder jaar worden de politiegegevens gebruikt voor wijkveiligheid om te zien waar zich verschuivingen hebben voorgedaan. Hierop wordt de aanpak voor het komende jaar gebaseerd. Uit de cijfers van 2002 bleek al dat in West met name Lombok-Oost en Halve Maan gebieden zijn waar extra moet worden geïnvesteerd. De methodiek van Utrecht Veilig is in de wijkveiligheidsaanpak doorgezet. Dat betekent dat er in West twee gebieden zijn aangewezen, waar een gebiedsgerichte aanpak zal worden uitgevoerd. Binnen deze gebiedsgerichte aanpak wordt thans bekeken welke specifieke, mogelijk extra maatregelen nodig zijn om de problemen op te lossen. Daarbij worden naast preventieve maatregelen, ook de door u genoemde repressieve maatregelen genoemd. Wat betreft de inzet van de politie vinden sinds acht maanden naast de reguliere inzet projectmatige acties gericht op dealers plaats. Ook hebben de wijkchef en de wijkagent een nieuwe impuls gegeven aan de samenwerking met De Stek. Daarnaast wordt op korte termijn gestart met een verhoogde surveillance op overlastgevende junks.
Uit de cijfers blijkt dat waar voor de gehele stad sprake is van een dalende criminaliteit, er in delen van Lombok sprake is van een minder gunstige ontwikkeling. Extra aandacht en spoedige uitvoering van plannen die kunnen bijdragen aan verbetering van de situatie is zeer gewenst. Wij zullen ons daarvoor de komende tijd inzetten. Op korte termijn zal in Lombok een buurtavond worden georganiseerd, waar met bewoners over de intensieve aanpak van de problemen zal worden gesproken.
---- --