ESSENT NV
http://www.essent.nl
Essent bouwt ondergrondse gasopslag in Duitsland
Den Bosch, 17 oktober 2003
Essent start dit najaar met de bouw van een grootschalige ondergrondse opslag van aardgas nabij Epe, Duitsland. Begin 2005 moet de opslag in bedrijf zijn. Vanuit het gebied, dat vlakbij Twente ligt, dient tevens een aardgastransportleiding te worden aangelegd. Daarmee wordt dan aansluiting op het Nederlandse aardgasnet gerealiseerd. De plannen voor beide projecten zijn deze zomer door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Essent goedgekeurd. De gasopslag vindt plaats in ondergrondse koepels, zogeheten 'cavernes', die door zoutwinning zijn ontstaan. Essent huurt voorlopig de capaciteit van vier cavernes van de Salzgewinnungs Gesellschaft Westfalen (SGW), de concessiehouder voor zoutwinning in het gebied. Essent realiseert met het Epe-project een opslagvolume voor 200 miljoen m3 aardgas.
Het creëren van grootschalige opslagcapaciteit voor aardgas past in de strategie van Essent om haar belangen in de handel, opslag en distributie van aardgas te vergroten. Essent is een van de grootste Nederlandse tussenpersonen in de handel in, en de distributie van aardgas. Naast de levering aan eindgebruikers is het energiebedrijf zelf ook een belangrijk afnemer van aardgas voor zijn gasgestookte elektriciteitsproductie-eenheden. Essent had in boekjaar 2002 een omzetvolume van 16,3 miljard m3 aardgas, waarmee ruim 1,9 miljoen klanten werden beleverd.
Duitse bedrijven slaan in het gebied rond Epe al langer succesvol aardgas op in cavernes. Door de ondoordringbaarheid van de omsluitende zoutlagen zijn cavernes uitermate geschikt voor de veilige opslag van stoffen zoals aardgas. De cavernes bevinden zich op een diepte van zo'n 1200 tot 1500 meter. Essent zal de locaties voorzien van installaties die het mogelijk maken het aardgas onder de juiste druk ondergronds te brengen. Door de hoge druk waarmee het gas gecomprimeerd is opgeslagen, verloopt het bovengronds halen van het aardgas eigenlijk vanzelf. Daarna wordt het gas dan nog door een drooginstallatie gevoerd en op de juiste druk gebracht voor transport via de aan te leggen gasleiding.
De realisatie en de exploitatie van gasopslag in cavernes vallen onder de regelgeving van het Duitse Bergrecht en worden voortdurend getoetst door de daartoe bevoegde instantie, het Bergamt te Gelsenkirchen. De eerste van de benodigde vergunningen voor het Epe-project is intussen door het Duitse Bergamt verleend.
---
------13) Noot voor de redactie,