Gemeente Haarlem


17 oktober 2003
Linda Lans/hoofd bureau Communicatie
023-5113075/06-51030137
193/2003

Gemeente Haarlem, sector Concernstaf


Persbericht


College doet voorstel aan gemeenteraad
Meer Geld voor aanpak achterstallig onderhoud in de stad

Het college doet een voorstel aan de gemeenteraad om meer geld vrij te maken voor de aanpak van achterstallig onderhoud. Dit is de uitwerking van motie 62 en amendement 63 die bij de behandeling van de Kadernota 2003 afgelopen juni door de raad zijn aangenomen. Meer geld voor onderhoud gaat ten koste van het budget voor de ontwikkeling van nieuwe projecten.

Concreet stelt het college voor om de volgende voorstellen uit te voeren:
Een aantal ontwikkelprojecten kan worden stopgezet of aangepast: gymlokalen in plaats van sporthal Noordstrook, uitstel herinrichting Verwulft, meer gefaseerde aanpak Zomerzone, langzamer ontwikkelen van 30-km-gebieden, uitstel ontwikkelen Schouwbroekerplas tot recreatiegebied, minder intensief ontwikkelen van Westelijk tuinbouwgebied en wijzigen van de geplande reconstructie Amerikaweg.
De beleids- en ontwikkelcapaciteit bij de sector Stedelijke Ontwikkeling wordt met vijf volledige arbeidsplaatsen gereduceerd. In de Kadernota 2004 wordt dit verder uitgewerkt.
Het college wil uitgaven voor de openbare ruimte bij herstructureringsprojecten in het vervolg financieren uit ISV-gelden (Investeringsplan Stedelijke Vernieuwing). Daardoor vallen (tijdelijk) onderhoudsbudgetten vrij die beschikbaar zijn voor die gebieden; budgetten die gebruikt kunnen worden om elders in de stad onderhoudsachterstanden in te lopen.
Jaarlijks 750.000 euro aan parkeeropbrengsten te gebruiken voor onderhoud en aanleg van infrastructuur voor mobiliteit. In 2004 wordt dit bedrag gebruikt voor het inlopen van onderhoudsachterstanden.
Ten slotte wil het college nader onderzoek doen naar de mogelijke bijdrage die nieuwe projecten en ontwikkelingen kunnen leveren aan de gewenste aanpak van achterstallig onderhoud. Geconstateerd is dat verdere fasering of stopzetting van projecten niet automatisch leidt tot meer geld voor onderhoud. Een behoorlijk aantal projecten en ontwikkelingen (waaronder de Spoorzone) levert de gemeente namelijk geld op via grondexploitaties. Wat het college wil onderzoeken is tweeledig: enerzijds het opnemen van meer onderhoudsgerelateerde activiteiten in de ontwikkelingen en projecten die reeds in gang zijn gezet en anderzijds verbetering van de opbrengst. Bij de Kadernota 2004 wordt de gemeenteraad over de resultaten geïnformeerd.

Beschikbare middelen
In de periode 2004 tot 2007 wordt op deze manier voor bijna E 6 miljoen euro aan uitgaven voor investeringsprojecten geschrapt. Een even zo groot bedrag kan geïnvesteerd worden in het wegwerken van achterstallig onderhoud. In de tweede plaats worden de exploitatie-uitgaven structureel met E 100.000 verminderd. Hiervoor in de plaats kan een investering van ongeveer E 7 à 10 miljoen worden gedaan, afhankelijk van de aard van de investering en de bijbehorende afschrijvingstermijn.
En in de derde plaats is in de periode 2004 tot 2007 per jaar een bedrag beschikbaar voor nog niet ingeplande onderhoudsklussen, variërend van E 0,5 miljoen in 2004 tot E 2,7 miljoen in 2006 en 2007. Deze klussen kunnen op allerlei gebieden liggen, zoals groen, infrastructuur, gebouwen etc.

Bestemming
De vrijkomende gelden worden in 2004 besteed aan de doelen die de gemeenteraad in amendement 63 heeft verwoord. Het gaat daarbij om de aanleg van fietspaden Wagenweg en Leidsevaart (150.000 euro), beveiliging van achterpaden (50.000 euro), terugdraaien van cumulatiemaatregelen gehandicaptenvervoer (61.000 euro) en het eenmalig repareren van de bezuiniging op openbaar vervoer (210.000 euro). Het resterende bedrag van 929.000 euro wordt gebruikt voor het wegwerken van onderhoudsachterstanden. Hierover volgt zo spoedig mogelijk een voorstel van het college. De besteding van de vrijkomende middelen voor 2005 en volgende jaren wordt betrokken bij de Kadernota 2004.


---- --