Wadvogels gaan wereldwijd achteruit
Team van internationale deskundigen slaat alarmGRONINGEN, 20031016 -- De meerderheid van de steltlopers (wadvogels) gaat wereldwijd in aantal achteruit. Dit concludeerden 132 specialisten uit 20 landen op basis van de best beschikbare en meest recente informatie. Zij waren bijeen van 25 tot 28 september in Cadiz (Spanje) voor het congres van de 'International Wader Study Group' - een 'Specialist Group' van Wetlands International en de Species Survival Commission van de IUCN (the World Conservation Union) waar de wereldwijde populatie-ontwikkelingen en beschermingsstatus van steltlopers werden besproken.
Van de populaties waarvan de aantalsontwikkelingen goed bekend zijn gaat 48% in aantal achteruit, in schril contrast met slechts 16% die vooruit gaan. De oorzaak van deze zorgelijke ontwikkeling is o.a. het verlies van geschikt habitat en het achteruitgaan van de ecologische kwaliteit van deze gebieden. Als voorbeelden van dergelijke ontwikkelingen werden genoemd, de schelpdiervisserij in de Waddenzee, de plannen tot het indammen van een groot waddengebied in Zuid- Korea, en de zware overbevissing op degenkrabben in een waddengebied in de Verenigde Staten.
Over de Nederlandse Waddenzee wordt in de eindconclusie van het congres vermeld: Voor het Nederlands deel van de internationaal belangrijke Waddenzee bestaat er nu belangwekkend wetenschappelijk bewijs dat niet-duurzame, zware vormen van industriële schelpdiervisserij hebben geleid tot verandering in verspreiding van wadvogels uit voormalige voedselrijke gebieden. Afname van lange afstand trekkende steltlopers (onder andere uit de broedgebieden in Siberië en Groenland), die in sterke mate afhankelijk zijn van de Waddenzee, heeft plaatsgevonden en vindt nog steeds plaats.
De Wader Study Group vindt dat er directe maatregelen moeten worden getroffen om dit verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, zoals door de regeringsleiders in 2001 in Götenborg en in 2002 in Johannesburg is afgesproken.
Ingezonden persbericht