Nieuw speelplaatsenbeleidsplan naar de raad
AMSTERDAM, 20031015 -- Amsterdam Geuzenveld-Slotermeer 10 oktober 2003. In april van dit jaar bleek dat de speelplaatsen in het Stadsdeel niet meer voldeden aan de wettelijke veiligheidsnormen en uit het beheer- en onderhoudsplan van het Stadsdeel bleek dat het budget niet langer toereikend was om alle speelplaatsen nog langer in stand te kunnen houden.Daarom besloot Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld om te komen met een nieuw speeltuinenbeleid. Zonder speelplaatsen in de woonbuurten wordt door verveling vandalisme bevorderd en worden de buurten onleefbaar, aldus een woordvoerder van de grootste oppositiepartij van het Stadsdeel,. "Bovendien zijn speelplaatsen een belangrijke ontmoetingsplaats en van groot belang voor de sociale cohesie". Samenleving en hebben studies uitgewezen dat buitenspelen erg belangrijk is voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen.
Na het uitbrengen van een startnotitie en een enquête onder buurtbewoners is het nieuwe conceptbeleidsplan inmiddels voorgelegd aan de commissieleden van de Stadsdeelraad. Nadat zij zich hierover gebogen hebben zal over de definitieve versie nog voor het eind van dit jaar in de raad besloten worden. In het participatietraject, waarbij middels 20.000 enquêteformulieren en een integraal buurtoverleg de bewoners om hun mening werd gevraagd, werd ook een kleurwedstrijd voor de kinderen gekoppeld. Hieruit zijn Kara (7 jaar) en Maimouna (5 jaar) Manneh uit de E. Vetermanstraat tot winnaars gekozen.
Zij zullen bij de uiteindelijke presentatie van het definitieve nieuwe plan zullen met hun ouders worden uitgenodigd om uit handen van de wethouder en de voorzitter van LSG een prijs in ontvangst te komen nemen. Uit de door hen gemaakte zeer gedetailleerde tekeningen bleek een voorkeur voor een ruime speelplaats met vooral veel verschillende toestellen.
In het beleidsplan wordt uitgegaan van behoud van speelplaatsen met de hulp van buurtbeheer, bewoners en buurtconciërges. Hierdoor kan op de onderhoud- en beheerkosten bespaard worden, waardoor er meer speeltuinen behouden kunnen blijven. Ook de samenstelling van de buurt, het aantal kinderen en hun leeftijd speelt in het plan een belangrijke rol. Voorts wordt voorgesteld om op verschillende locaties de speelplaatsen aan te passen ten behoeve van de wat oudere jeugd onder andere door het plaatsen van geluidsarme voetbalkooien, of het maken van speelveldjes.
De zandbakken in buurten met weinig kleine kinderen zou kunnen worden verminderd, om met deze besparing de overgebleven bakken afdoende te kunnen beschermen en onderhouden.
De op handen zijnde stedelijke vernieuwing biedt kansen om te kijken naar mogelijkheden voor tijdelijke 'landjes' waarop kinderen kunnen graven, hutten bouwen en fietscrossen.
Voor ieder kind is het fijn om veilig buiten te kunnen spelen. Speelruimte is belangrijk en onontbeerlijk voor de ontwikkeling van kinderen.
Ingezonden persbericht