Stichting Wakker Dier

Foie gras successen en acties in arnhem

Persbericht - 16 oktober 2003

Stichting Wakker Dier gaat vandaag 16 oktober actievoeren voor restaurants in Arnhem die nog steeds foie gras op de menukaart hebben 10 Restaurants in Arnhem en omgeving bleken bij onderzoek van wakker Dier de dieronvriendelijke foie gras te serveren. 3 Ervan kon Wakker Dier overtuigen; zij hebben het van de kaart gehaald. 2 Andere restaurants hebben het verzoek van Wakker Dier nog in overweging. De klanten van restaurants die het gerecht blijven serveren zullen vanavond op een ludieke wijze worden voorgelicht over de dierenmishandeling zoals de dwangvoedering die plaatsvindt bij de productie van ganzen- en eendenlever.

Afgelopen jaar bracht de G7 (het samenwerkingsverband van de 175 toprestaurants) al het advies uit aan haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit gebeurde na gesprekken met Wakker Dier vanwege de dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Afgelopen zomer verbood het hooggerechtshof in Israël de productie van foie gras vanwege de dierenmishandeling. Israël is de op drie na grootste producent van de wereld. Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor de paté 2 tot 3 weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen enkele malen per dag tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is dat een 'zieke' vette lever ontstaat die 5 tot 10 keer zo groot is. De dwangvoedering veroorzaakt veel pijn, infecties en verwondingen bij de dieren. Eerder rapporteerde het Wetenschappelijk Comité van de Europese Commissie al dat het welzijn van de dieren bij de productie van foie gras ernstig wordt aangetast. In diverse Europese landen, waaronder Nederland, is de dwangvoedering verboden. Omdat een lever pas foie gras mag heten boven een bepaald gewicht en dit gewicht niet zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering bereikt kan worden, bestaat er geen diervriendelijke foie gras.
Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een trechter) brengt het dier enorme schade toe. Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en botbreuken (bij 30 tot 70% van de dieren). Omdat de grote hoeveelheden voedsel niet normaal te verteren zijn, groeit de lever letterlijk kapot. De grote lever drukt ook andere organen weg zoals de longen waardoor kortademigheid ontstaat. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. De foie gras wordt geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Israël en Hongarije. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in duurdere restaurants. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Engeland en Polen is de productie van foie gras verboden.
-einde persbericht-