Nuon


Nuon, Gilde Investment Management en Euroland Investments bereiken principe-akkoord over verkoop NORIT

16 oktober 2003

Amsterdam/Utrecht- Energieonderneming Nuon en investeringsmaatschappijen Gilde Investment Management en Euroland Investments maken gezamenlijk bekend, dat op hoofdpunten overeenstemming is bereikt over de overname van NORIT N.V. door Gilde en Euroland. Verwacht wordt dat de transactie nog voor het einde van het jaar zal worden voltooid.

NORIT, "The Purification Company", opgericht in 1918, biedt wereldwijd totaaloplossingen en turnkeyprojecten voor de water-, dranken-, voedingsmiddelen-, zuivel- en farmaceutische industrieën. NORIT past haar innovatieve zuiverings-technologieën toe in producten, systemen en technologische oplossingen. Samen met haar klanten treedt NORIT hierdoor de uitdagingen tegemoet, die de samenleving op het gebied van het milieu, de gezondheid en de veiligheid stelt. In 2002 realiseerde NORIT een netto winst van bijna Euro 14 miljoen bij een omzet van Euro 249 miljoen.

De voorgenomen transactie is volledig in lijn met de in 2002 aangepaste strategie van Nuon, om zich volledig te concentreren op de productie, het transport en de levering van energie en daarmee verbonden producten en diensten in Noordwest Europa.

De koopprijs van Euro 152 miljoen is nagenoeg gelijk aan de Euro 151 miljoen die Nuon in december 2000 voor de aandelen NORIT betaalde.

NORIT's strategie om haar leidende positie in diverse markten verder uit te breiden en haar imago van "The Purification Company" wereldwijd verder te versterken zal ook onder de nieuwe aandeelhouders worden gewaarborgd.

De voorgenomen transactie zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij NORIT. De ondernemingsraden van Nuon en NORIT zijn om advies gevraagd en de bonden zijn geïnformeerd.

Over Gilde Investment Management
Met vestigingen in Utrecht en Parijs, heeft Gilde sinds de oprichting in 1982 geïnvesteerd in meer dan 150 ondernemingen. Met Euro 1.7 miljard onder haar beheer en een wereldwijd netwerk, is Gilde een van de meest toonaangevende venture-capitalists. Recente buy-out transacties van Gilde zijn Koninklijke Gazelle, Drie Mollen, Plastal en Soudronic

Over Euroland Investments
Euroland Investments is een participatiemaatschappij waarin enkele vertegenwoordigers van het management van NORIT een belang hebben.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met haar producten en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu en maatschappij. De bedrijfsopbrengsten in 2002 bedroegen Euro 4,7 miljard. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.