Gemeente Breukelen


Met acht meer kracht

De colleges van Burgemeester & Wethouders van de acht gemeenten in Utrecht-West willen hun samenwerking per 1 januari 2004 intensiveren. Zij zien diverse onderwerpen en projecten die zij gezamenlijk willen oppakken. Voorop staat het ontwikkelen van een strategische visie op de gewenste ontwikkeling van het gebied. De acht gemeenten willen samen een rol van betekenis spelen in de ontwikkeling van plannen van provincie en rijk voor hun gebied. Er wordt gedacht aan beleidsafstemming op terreinen als ruimtelijke ordening, mobiliteit, bedrijvigheid en recreatie. Daarnaast willen de gemeenten afspraken maken over uitvoerende taken om de continuïteit van de dienstverlening te versterken.

Aan een werkgroep onder leiding van Trix van der Kluit, burgemeester van Woerden, is gevraagd de ideeën uit te werken in een document dat in december 2003 in alle gemeenteraden behandeld kan worden. Dat voorstel zal een concrete beschrijving bevatten van de onderwerpen waarop samengewerkt gaat worden (de agenda voor 2004 en verder) en de tekst (met toelichting) van de overeenkomst die de gemeenten willen sluiten.

Het gaat hier om de gemeenten Breukelen, Abcoude, Loenen, De Ronde Venen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Lopik; allen gelegen in het oostelijk deel van het Groene Hart en tezamen ruim 150.000 inwoners. Per 1 januari a.s. treden al deze gemeenten uit het Bestuur Regio Utrecht, een vorm van verplichte samenwerking zoals die eerder werd opgelegd in grootstedelijke gebieden.

Deze afspraken zijn gemaakt op een bestuurlijke conferentie op vrijdag 3 oktober jl. in Breukelen. De burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen kwamen bijeen onder het onafhankelijk voorzitterschap van Jules Bijl, burgemeester van Eemnes.

De gedachten gaan uit naar een samenwerkingsvorm, waarvan het zwaartepunt ligt bij de gemeentelijke portefeuillehouders op een bepaald terrein. Zij informeren elkaar, stemmen af, maken afspraken over gezamenlijke presentatie naar buiten of over concrete projecten, uiteraard binnen de kaders gesteld door hun eigen gemeenteraad. De beoogde samenwerking, die wordt gebaseerd op de Wet gemeenschappelijke regelingen, wordt licht in die zin, dat gemeenten geen bevoegdheden overdragen. De gemaakte afspraken zijn echter niet vrijblijvend van aard. De uitkomst van het overleg tussen portefeuillehouders moet meerwaarde hebben ten opzichte van hetgeen de gemeenten individueel tot stand kunnen brengen. Het moet de bestuurskracht bevorderen, onder het motto: Met acht meer kracht.

In de toekomstige samenwerking, die volgens een groeimodel zijn continuïteit moet krijgen, staat gelijkwaardigheid tussen de gemeenten voorop. Bestaande samenwerking met gemeenten buiten het gebied die goed loopt wordt voortgezet. De colleges van B. & W vinden het belangrijk dat de samenwerking een eigen gezicht krijgt. Dat wordt mede bevorderd door een klein hoogwaardig secretariaat.

(Gezamenlijk persbericht van de acht gemeenten).