KNMG


Interesse huisarts te worden daalt sterk

Nog slechts 11% van de huidige studenten geneeskunde wil na hun studie huisarts worden. Dat is nog maar de helft van de instroom die tot voor kort redelijk stabiel op 20% stond. Dit blijkt uit een enquête die onlangs is gehouden door het KNMG-Studentenplatform onder 1000 studenten geneeskunde. Als minister Hans Hoogervorst van VWS bij zijn uitspraken blijft en dus parttime werken van artsen aan banden wil leggen zal de populariteit van de opleiding tot huisarts nog verder dalen.

Studentenpanel
Het platform acht het van het grootste belang te luisteren naar de toekomstige artsen. Mede om deze reden heeft het platform een studentenpanel opgericht waarin bijna 1000 studenten geneeskunde van alle acht Medische Faculteiten zijn vertegenwoordigd, verspreid over alle studiejaren. In juni 2003 reageerde het KNMG-platform reeds kritisch op de uitspraken van minister Hoogervorst over huisarts en deeltijdwerken. Het platform heeft haar studentenpanel in een enquête gevraagd welke specialisatie de huidige student geneeskunde kiest en hoeveel zij (of hij) bereid is te werken. Deze resultaten zijn nu beschikbaar.

Parttime werken
Een aanzienlijk deel van de studenten dat kiest voor het huisartsenvak wil parttime werken. Uit het onderzoek blijkt: van de studenten die voor specialisatie tot huisarts kiezen, wenst liefst 48% de specialisatie in parttime te doen, 45% wil binnen 5 jaar na de specialisatie parttime gaan werken. Over alle specialisaties genomen zijn deze cijfers respectievelijk 42% en 40%. Vrouwen geven tot drie maal zo vaak aan parttime te willen gaan werken dan hun mannelijke collegas. De instroom van vrouwen in de huisartsenopleiding is meer dan 60% en zal in de komende jaren nog verder groeien.

Instroom onvoldoende
Als steeds minder studenten zullen kiezen voor de opleiding tot huisarts (omdat parttime werken onmogelijk is), zal het tekort aan huisartsen in 2012 niet 20% zijn zoals het Capaciteitsorgaan heeft berekend (zie ook Medisch Contact nr. 40 van 3 oktober 2003), maar vele malen hoger. De instroom van nieuwe basisartsen is nu in totaal ongeveer 1.500 per jaar. Door het verhogen van de numerus fixus zal de instroom blijven stijgen, echter niet snel genoeg om de plaatsen voor de huisartsopleiding op te vullen. Hierdoor lijkt het aantal opleidingsplaatsen per jaar tot huisarts van 670 in de toekomst lang niet gehaald te gaan worden.

Voor meer informatie over het KNMG-Studentenplatform www.artsennet.nl/studentenplatform