De Unie


Hoe nu verder met het centraal akkoord?

Jacques Teuwen is blij verrast met de steun op de Uniekoers

Unie collegas,

Graag wil ik onze Unie leden maar ook de niet leden bedanken welke vandaag zo massaal gereageerd hebben op het Unie standpunt inzake het Najaarsakkoord.

De grote betrokkenheid die uit deze berichten spreekt zijn voor mij aanleiding om niet alleen persoonlijk te antwoorden maar om ook langs deze weg een toelichting te geven op de koers van De Unie.

De Unie heeft als opdracht de belangen van haar leden te behartigen. Daarbij kiest De Unie voor een beleid waarin het bieden van zekerheden en het mogelijk maken van veranderingen samen gaan. De Unie heeft als uitgangspunt dat dit in onze moderne samenleving het meest effectief kan door het leveren van maatwerk. Een analyse van de actuele economische malaise en de voor handen zijnde mogelijkheden om de opgelopen achterstanden om te buigen in een voorsprong, vragen om de maatwerkbenadering op gedecentraliseerd niveau zoals De Unie die voorstaat.

De Unie ziet het als haar sociale plicht een bijdrage te leveren aan het herstel van de Nederlandse economie door een beleid te ondersteunen dat in plaats van zich exclusief te richten op het verouderde concept van loonmatiging, ruim baan maakt voor het stimuleren van innovatie en een stijging van de arbeidsproductiviteit. Dat wil niet zeggen dat De Unie loonmatiging afwijst. Dat wil wel zeggen dat De Unie loonmatiging alleen ondersteunt zolang die matiging innovatie en productiviteit bevordert. Dat kan door in de bedrijven de loonruimte aan te wenden voor innovatie bevorderende projecten in brede zin en door resultaatgericht werken. Het beleid is hierbij gericht op het ontwikkelen van menselijke capaciteiten ter wille van motivatie en rendement. Een moderne organisatie dient daarom de betrokkenheid en participatie van mensen centraal te stellen. Alleen op die manier kan rekening worden gehouden met de persoonlijke belangen van werknemers in een evenwichtige afweging met de belangen en de strategie van bedrijven.

Verwerpt De Unie nu het Centraal akkoord?

De Unie heeft geen bezwaar tegen de hoofdlijnen van het Najaarsakkoord(Ziektewet,WAO, VUT - Prepensioen, en de WW.) Wel is er nog veel onduidelijkheid over deze hoofdpunten en vragen een aantal onderwerpen verdere besluitvorming. Maar voor De Unie is er echter een groot pijnpunt. Het betreft de onderhandelingsmogelijkheden voor 2004. Het basisakkoord gaat uit van een nullijn in 2004. Dit maakt het voor De Unie onmogelijk om maatwerk te leveren. Het is niet voor niets dat de Unie arbeidsvoorwaardennota 2004 de titel Maatwerk meer dan ooit noodzakelijk, heeft meegekregen.

Hoe nu verder?

Morgen 16 oktober vindt er afstemmingsoverleg plaats in de Vakcentrale MHP. Daarbij zal De Unie vragen om een nadere toelichting op het gevoerde onderhandelingsproces en zullen we afspraken maken over de ledenraadplegingen bij de diverse bonden.

Het advies van de Stichting van de Arbeid wil De Unie integraal voorleggen aan haar leden. Met de collegas van de vakcentrale MHP willen we bezien op welke onderdelen het Najaarsakkoord verbeterd en aangepast kan worden. Daarbij zal

De Unie de nadruk leggen op het invulling kunnen geven aan het begrip maatwerk, ook bij de onderhandelingen in 2004. Een centraal afgesproken nullijn blokkeert maatwerk op voorhand.

De vele adhesiebetuigingen sterken mij om vast te houden aan de Unie lijn waarbij positieve prikkels centraal staan:
* Investeren in mensen

* Leeftijdsbewust personeelsbeleid

* Zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat.

Met vriendelijke groet,

Jacques Teuwen,

voorzitter


donderdag, 16 oktober 2003