HUMANITAS
Jan Renkenprijs, jeugdlezing en participatie van ama's
Donderdag 16 oktober verschijnt het vijfde nummer van Van Mens Tot Mens in 2003. In het verenigingsblad van Humanitas maken vrijwilligers van de vereniging en betaalde medewerkers van de werkstichtingen duidelijk wat hun werk inhoudt. Cliënten vertellen wat ze in de praktijk aan de ondersteuning van Humanitas hebben. In dit nummer is onder andere aandacht voor:
Genomineerden Jan Renken prijs
De Jan Renken Prijs is een echte Humanitasprijs vernoemd naar deze vermaarde vrijwilliger van Humanitas. De prijs wordt toegekend voor een activiteit waarmee een belangrijke bijdrage is geleverd aan de opbouw van de vereniging. Naast de Jan Renken Prijs wordt dit jaar voor de tweede maal de stimuleringsprijs uitgereikt.
De vijf genomineerden voor de Jan Renken Prijs zijn:
In Cultural dating van de afdeling Groningen/Humanitas Multicultureel maken nieuwkomers van zestien tot negentien jaar en Nederlandse leeftijdgenoten kennis met elkaar én met het brede cultuuraanbod in de stad Groningen. In de wintermaanden kunnen ouderen, alleenstaanden en andere belangstellenden in het verpleeghuis van Coevorden eens per maand een presentatie of discussiebijeenkomst bijwonen. Het project Zondagmorgen koffiedrinken is erop gericht om mensen die zich eenzaam voelen uit hun isolement te halen. In het kader van Twintigers voor tieners van de afdeling Noordwest Veluwe/Match Epe komen vrijwilligers (dat zijn de twintigers) in contact met tieners van twaalf tot twintig jaar die als gevolg van factoren in hun persoonlijkheid en/of directe omgeving in hun ontwikkeling kwetsbaar zijn. Hierdoor geven de twintigers de tieners positieve aandacht en stimulans. De LETS-winkel van afdeling Helmond is een voorziening op lokaal niveau die het ruilen van goederen en diensten tussen particulieren mogelijk maakt en stimuleert. Het is een winkel waar je goederen en diensten aanbiedt of juist afneemt. Het kost geen geld; de goederen en diensten worden verrekend via een puntensysteem. En de Zondagmiddagbijeenkomst van afdeling Noordoostpolder. Dit project is gericht op alleenstaanden, in het bijzonder diegenen die hun partner hebben verloren.
Jeugdlezing 2003: Doen ouders er wel toe?
Humanitas, dagblad Trouw en Jantje Beton organiseren op 12 november 2003 in Amsterdam de Nationale Jeugdlezing. Hoofdspreker Bas Levering constateert dat de diepste wens van ouders is dat hun kinderen gelukkig worden, maar dat het ouders niet gegeven is om hun kinderen gelukkig te maken. 'Gelukkig worden' zullen de kinderen zelf moeten doen. De grote vraag is: doen ouders er wel toe?
Met de regelmaat van de klok worden opvoeders wreed in hun moderne droom gestoord. Er kan ook niet vaak genoeg op worden gewezen dat de invloed van ouders over het algemeen schromelijk wordt overschat. Vijf jaar geleden nog was het de Amerikaanse psychologe Judith Harris, die veel stof deed opwaaien met onderzoek dat aantoonde dat ouders er nauwelijks iets toe doen.
Volgens Levering is de overschatting van de invloed van ouders echter allesbehalve schadelijk, maar pedagogisch gezien juist uiterst functioneel. Zij zorgt ervoor dat de meeste ouders zich zo verantwoordelijk voelen dat ze het nooit laten afweten. Die niet aflatende zorg is voor kinderen van levensbelang. En hoewel de verwachtingen vaak hooggespannen zijn en veel ouders het tegenwoordig niet lijken te accepteren dat hun kind het bijvoorbeeld iets minder goed doet op school, blijken de wensen van ouders - als je echt doorvraagt - bescheiden. Ontdaan van de zwarte sluier van de maatschappelijke druk, blijkt het hen niet te gaan om het perfecte kind en de glanzende maatschappelijke carrière maar om een veel bescheidener wens: 'Als ze maar gelukkig worden'.
Participatieprojecten voor ama's
Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) vormen een kwetsbare groep. Ze zijn gevlucht zonder familie en vrienden en kennen hier niemand. Ze belanden van de ene procedure in de andere, moeten regelmatig naar een nieuwe locatie verhuizen en hebben geen enkele invloed op hun leven. Sommige ama-jongeren laten dit gelaten over zich heen komen, anderen proberen hun leven weer in eigen hand te nemen. De Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH) helpt hen daarbij. In diverse participatieprojecten leren ze hun leven weer in eigen hand te nemen en hun netwerk te vergroten.
SAMAH vindt het belangrijk dat ama's meer greep op hun leven krijgen maar als je ziet hoe ama's in Nederland worden opgevangen, dan is daar weinig ruimte voor. Ama-jongeren hebben geen of weinig vrienden en nauwelijks contact met Nederlanders. Dat maakt hen kwetsbaar. Met jongerenteams, de Landelijke Ama-raad en andere projecten helpt SAMAH ama-jongeren bij het opbouwen van een eigen netwerk. Als je kunt terugvallen op vrienden en weet dat er Nederlanders zijn die je kennen, voel je je niet eenzaam als je tegenslagen moet verwerken. Netwerkopbouw maakt ama's weerbaarder.
De jongerenteams van SAMAH worden begeleid door een coach. Deze vrijwilliger creëert de randvoorwaarden die nodig zijn om zo'n team goed te laten lopen. Dat is nodig omdat de jongeren zelf nagenoeg geen referentiekader hebben van Nederland. Er zijn zeker tien jongerenteams in Nederland actief.