Gemeente Abcoude


Energiesubsidie stopt

logo Energiebewust Wonen De op Prinsjesdag aangekondigde bezuinigingen treffen ook het in onze gemeente lopende project Energiebewust Wonen voor de bewoners/eigenaren. Met ingang van 16 oktober 2003 wordt de lopende subsidieregeling voor energiepremies voor voorzieningen en apparaten beëindigd. Door de vele aanvragen is het budget voor 2003 (54 miljoen euro) geheel uitgeput. En vanwege de aangekondigde bezuinigingen zal er in 2004 geen subsidie meer bestaan voor energiemaatregelen en energiezuinige apparaten. Wel verwacht men dat het laten uitbrengen van Energie Prestatie Adviezen (EPAs) in 2004 gesubsidieerd wordt.

Bewoners die op dit moment nog energiezuinige voorzieningen treffen of onlangs energiezuinige apparaten hebben aangeschaft worden geadviseerd op korte termijn over de afwikkeling van de subsidie contact op te nemen met hun energiebedrijf (bijv. ENECO).
De gevolgen voor het Energie Prestatie Advies (EPA) zijn duidelijk. Er is dit jaar geen subsidie meer. Voor 2004 verwacht het ministerie van VROM dat er opnieuw subsidie beschikbaar wordt gesteld voor het uitvoeren van EPAs. Vanwege een begin dit jaar gepubliceerde Europese richtlijn "Energieprestatie gebouwen" ontstaat vanaf het jaar 2006 een verplichting om informatie te geven over de energieprestatie van een woning die te koop wordt aangeboden. Als er in 2004 subsidie komt voor een EPA is het dus nog aantrekkelijker daar aan mee te doen.

Voor de woningbouw blijft het EPA een belangrijk instrument omdat een gecertificeerde energieadviseur de woning inspecteert en in een EPA-rapport overzichtelijk de mogelijkheden voor energiebesparing aangeeft. Dit rapport geeft dus inzicht in de Energieprestatie van de woning en zegt iets over de woonlasten en de mogelijke verbeteringen die aangebracht kunnen worden. Die maatregelen leveren direct een merkbaar effect op door meer comfort en door minder energieverbruik en dus ook in de portemonnee.
Ook zonder subsidie blijven energiezuinige maatregelen, zoals spouwmuurvulling, zeer goed isolerend glas (HR++ glas) en HR- ketels aantrekkelijk vanwege hun terugverdientijden. Met name als deze maatregelen getroffen worden in combinatie met het onderhoud en aanpassing van de woning.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Milieudienst Noord-West Utrecht, telefoon 0346 260600.

---

13 oktober 2003